Zloupotreba kortikosteroidnih krema

Zloupotreba kortikosteroidnih krema
12.02.2024. 13:33

Kortikosteroidi su ozbiljni lekovi koji se koriste u lečenju mnogih oboljenja, sistemski u obliku injekcionih rastvora, tableta ili lokalno kao kreme ili masti. Kao dragoceni lek se primenjuje isključivo na preporuku lekara koji precizno zna čemu je medikament tog tipa namenjen.

Postoje preparati različite jačine, koji imaju jasno odreďenu namenu - za neka oboljenja kože i sluzokože, na odreďenoj regiji tela, za navedeni uzrast.

Slabije dejstvo, manje koncentracije sadrže masti naprimer za oči- koji se lako mažu na kapke, imaju nežnu strukturu i ne izazivaju iritaciju oka. Ovi oblici se bezbedno mogu koristi i na kožu drugih anatomskih regija.

Postoje i orobaze sa kortikosteroidima koji su namenjeni za usnu šupljinu ili losioni za kosmati deo glave.

Pacijenti kada uzimaju na svoju ruku, po preporuci nekog ko nije kompetententan ili od neproverenih izvora na društvenim mrežama, najčešće pogreše i na koži naprave veći problem umesto da ga izleče.

Po pravilu dolazi do brzog ali privremenog poboljšanja, zahvaljujući jakom antiinflamatornom dejstvu steroidnih lekova.

Kako utiče lokalno primenjeni kortikosteroid na Vašu kožu?

-kamuflira glivično oboljenje
-menja kliničku sliku kod rozaceje, seboroičnog dermatitisa, lupusa i akne ukoliko se data promena tretira na licu
-kod dece dovodi do bledila i istanjenja kože čak i nakon kraće aplikacije
-dugotrajna upotreba ireverzibilno istanjuje kožu i sluzokožu ili zasiti receptere te kožna bolest više ne reaguje na njih
-prajake koncentracije zatvaraju mogućnost ponovne primene kortikosteroida slabije kategorije- tj više ne pomažu.
-postiže se kontra efekat kada se nanosi na suvu i već istanjenu, osetljivu kožu- jer se ona brani još jačom upalom
-pospešuje rast kandide
-usporava sanaciju herpesa i virusnih bradavica

Da, korikosteroidi su veoma moćno oružje koje dermatolozi uspešno koriste za odreďene dermatoze. Ipak, na svoju ruku pacijenti ne bi smeli nanosti kortikosteroidne kreme.

Na taj način se otežava dijagnostika postojećeg kožnog oboljenja, kao i odabir dalje terapije, dok se oporavak usporava.

Neko možda zbog svoje hronične kožne bolesti koristi prepisane kortikosteroide, ali to ne znači da će ista krema i za Vas biti idealna. Kombinacije, razblaživanja u lekovitim podlogama i namenu nikako nemojte odreďivati samostalno! Popularne kreme i masti su Sinoderm, Triderm, Elokom, Diprosalik, Hidrociklin po sastavu sadrže i kortikosteroide-nemojte ih koristiti bez toga da Vas dermatolog uputi za koju kožnu bolest, na koja mesta i koliko dugo da ih mažete!

Autor: Dr Laura Lasinger Dermatovenerolog

Zakažite pregled već sada!

Pozovite nas na telefon +381 62 551 595.

Pozovi odmah
Zakažite pregled već sada!
Poliklinika Medic 062551595