Ultrazvučno navođena kor-biopsija dojke širokom iglom

27.06.2019. 10:26

Dojka je simbol identiteta, materinstva i lepote žene. Međutim, dojka je i najčešća lokalizacija karcinoma kod žena. Jedna od osam žena koja doživi prosečan životni vek žene u razvijenimzemljama (75god.) može očekivati da će tokom svog životaoboleti od raka dojke. Što se ranije otkrije karcinom, veće su šanse za izlečenje. Glavne dijagnostičke metode za rano otkrivanje karcinoma dojke su samopregled, pregled lekara specijaliste, ultrazvučni i mamografski pregled, a krajnja dijagnoza se najčešće postavlja kor-biopsijom promene.

Šta je kor-biopsija?

Ukoliko lekari specijalisti dijagnostikuju sumnjivu promenu na tkivu dojke, radi se korbiopsija – biopsija širokom iglom. Kor-biopsija je jedna od najvažnijih dijagnostičkih metoda koja predstavlja uzimanje tkiva iz čvorova u dojci ili iz sumnjivog dela tkiva dojke.

Cilj kor-biopsije je da se utvrdi da li se radi o benignoj ili malignoj promeni i predstavlja „zlatni standard“ kako bi se donela mutidisciplinarna odluka o daljem načinu lečenja. Postavljanje dijagnoze karcinoma dojke tokom operacije, ex tempore PH analizom suspektne promene u dojci, a bez prethodno urađene core biopsije,generalno predstavlja napušten algoritam dijagnostike i lečenja.

Postupak korbiopsije

Korbiopsija se radi specijalnom metodom koja je potpuno bezbolna jer se postupak radi uz lokalnu anesteziju. Uzorak del tkiva dojke se uzima specijalnom iglom koja se pod kontrolom ultrazvuka vodi do patološke promene. Tako precizno uzet uzorak tkiva se šalje na patohistološku analizu, čime se postavlja potpuna dijagnoza.

Zašto je korbiopsija u prednosti u odnosu na od klasičnu biopsiju?

• Postupak je manje invazivan u odnosu na otvorenu hiruršku biopsiju, traje kraće i ne ostavlja ožiljke
• Pacijent se odmah vraća svakodnevnim aktivnostima, nije potrebno stanje mirovanja
• Ultrazvuk ne koristi radijaciju, te ne postoji nikakvo štetno zračenje
• Ultrazvukom vođena korbiopsija osigurava dovoljan materijal za analizu kako bi se odvojile benigne od malignih promena u dojci
• Ultrazvukom možemo pratiti pomeranje igle u tkivu dojke
Koji su mogući rizici ove metode?
• postoji rizik od krvarenja i hematoma na mestu uzimanja uzorka
• postoji umeren rizik od infekcije. Mogućnost razvoja infektivnih komplikacija ove procedure koje bi zahtevale antibiotski tretman su 1:1000.
• Tokom biopsije struktura duboko u dojci uz sam grudni mišić i postoji minimalna mogućnost da se unese vazduh u grudni koš(pneumotoraks).

Zakažite pregled već sada!

Pozovite nas na telefon +381 62 551 595.

Pozovi odmah
Zakažite pregled već sada!
Poliklinika Medic 062551595