Ubod krpelja

Ubod krpelja
27.08.2022. 23:23

Autor: Dr Laura Lasinger, Dermatovenerolog

Krpelji se hrane krvlju životinja i čoveka, i mogu prenositi zarazne bolesti. Kod nas je najrasprostranjeniji šumski krpelj Ixodes ricinus.

Aktivnost krpelja zavisi o temperaturi i vlažnosti , zato se karakterišu sa sezonskom aktivnosću-najaktivniji su i najbrojniji u proleće i rano leto, čak i do rane jeseni.

Oni su skriveni na listovima biljaka, pored staze za šetanje, u bašti, livadama, izletištima, parkovima, sportskim terenima koji su na otvorenom u prirodi i u šumi.

Na stabljikama trave, granama i listovima grmlja i drveća, krpelji čekaju prolazak pogodnog domaćina – toplokrvne životinje ili čoveka. Prihvataju se za krzno životinja ili na dlačice odeće ili kožu pomoću kuke. Nakon što se prihvati na domaćina, krpelj polako hoda na koži tela dok ne nalazi mesto gde će se učvrstiti. Probadanje kože traje desetak minuta i ne oseća se zbog materija u slini koje, među ostalim, imaju dejstvo poput anestetika.

Krpelji prenose zaraznih bolesti kao što su Lyme borelioza i krpeljni meningoencefalitis.

Prilikom šetnje u prirodi, rekreacije ili obavljanja poslova na otvorenom treba pomisliti na mogućnost uboda krpelja. 

Savetujemo Vam:

- Zaobići područja nastanjena krpeljima; u takvim područjima hodati obilježenim stazama -nikako provlačenje i puzanje kroz grmlje, ostavljanje stvari na grmlju/travi i ležanje na zemlji,travnjaku.

- Koristiti odgovarajuću obuću i odeću kada boravimo u prirodi

- Primena repelenata-sredstva za odbijanje krpelja - nanositi ih na otkrivene delove tela. Oni mogu pružiti zaštitum od uboda krpelja u toku nekoliko sati.

- Pregledati sebe, odeću, ljubimca ukoliko smo poveli u šetnju, pokrivač ili druge stvari koke smo poneli sa sobom i ostavljali na travnjaku ili klupama blizu žbunja, obavezno nakon povratka iz prirode.

- Krpelji obično nekoliko sati traže mesto uboda prije uzimanja obroka krvi. Posebno obratiti pažnju iza uva, potiljak, vrat, prepone, pazuhe i iza kolena i pupak.

Kako da reagujete u slučaju uboda krpelja:

- Ukoliko ste u mogućnosti odmah izvaditi krpelja pomoću pincete: krpelja treba pincetom obuhvatiti uz samu kožu i laganim, ali konstantnim povlačenjem izvući, pazeći da se ne ošteti telo i da ne ostanu delovi u koži prilikom izvlačenja.

Ako niste sigurni da ćete uspeti u tome, obratite se lekaru. Treba znati da ako se krpelj kasnije primeti može doći do zaraze - u tom slučaju savetuje se potražiti pomoć lekara.

- Krpelja na koži nemojte tretirati alkoholom, uljem jer uginućem krpelja se isprazni sadržaj trbušne šupljine u čoveka i tako prenese zarazu ako je inficiran.

- Krpelje nemojte dirati rukama, samo pincetom.

- Nakon što je krpelj odstranjen, mesto uboda treba je premazati antiseptikom.

- Informisati i edukovati osobu ugriženu od krpelja o znakovima i simptomima lokalne i sistemske infekcije.

Identifikacija infekcije

PCR TEST BORRELIA BURGDORFERI iz krpelja

- Krpelj (živ u tegli sa rupicom za vazduh i vodom navlaženim komadićem papira/gaze; ako krpelj nije živ, onda ga stavite u zamrzivač, a tokom transporta mora biti potopljen u 96% etanol)

- Za 6 nedelja proveriti antitela na Boreliju Burgdorferi iz krvi osobe koja je imala ubod krpelja!

Zakažite pregled već sada!

Pozovite nas na telefon +381 62 551 595.

Pozovi odmah
Zakažite pregled već sada!
Poliklinika Medic 062551595