Šta je potrebno za zdravu i blistavu kožu?

Šta je potrebno za zdravu i blistavu kožu?
26.10.2022. 20:34

Za mnoge je lepa, zdrava koža prioritet.

Preparati za negu kože kao što su serumi, hidratane kreme ili formule za podmlađivanje su samo jedan vid potpore. Značajni uticaj na kvalitet kože ima upravo stil života, način ishrane i aktivnost.

Zašto su pojedini oligoelementi i vitamini važni za kožu?

1. Kolagen

Stavljamo li ga u kafu? Naučno nije dovoljno istražen mehanizam dejstva te dragocene supstance po imenu kolagen. Ali se zna da smanjuje dubinu bora, povećava elastičnost, poboljšava hirataciju i tonus kože .

2. Omega 3 masna kiselina

Pomaže osobama koji imaju suvu kožu, atopijski dermatitis, psorijazu, akne ili ulceracije. Poseduje prirodnu antiinflamatornu moć. 

3. C-vitamin - Askorbinska kiselina

Esencijalna karika u sintezi kolagena, ima protektivnu ulogu od UV zraka, pomaže zarastenje rana, i doprinosi blistavom izgledu kože zajedno sa ostalim
suplementima, kao sto su cink, E-vitamin..

4. CoQ10, koenzim Q10-ubikvinon

pun je antioksidativnih svojstava koja štite kožu od štetnih uticaja iz okoline, energiziraju kožu i pomažu koži da zadrži vlagu.
Pored svoje sposobnosti da izjednači ten i pomaže i u zatezanju kože -anti age efekat.

5. E vitamin-tokoferol

Ističe se po antioksidantnim svojstvima:

  • Pruža zastita od ostećenja od UV zraka
  • Smanjuje upalu
  • Poboljšava ten
  • Hrani kožu

Postoji niz drugih elemenata koji se mogu navesti da igraju ulogu u očuvanju kvaliteta kože i kose.

Cink, bakar, L Carnitin, Glucosamin, B vitamini, Beta Karoten, Lechitin, i drugi- koji bi se trebali uzimati uz preporuku stručnjaka kako bi se postiglo njihovo najbolje moguće dejstvo.

Suplementi, uzimani u adekvatnoj kombinaciji , dopunjuju pravilnu ishranu, obezbeđuju optimalne količine potrebnih materija za enzimske procese, sintezu hormona, metabolizam, reparaciju ćelija i ostalih subcelularnih zbivanja u telu.

Potrebe za vitaminima i mineralima čoveka se variraju u odnosu na uzrast , pol i psihofizičko stanje i aktivnosti/sport.

Koža je važan organ, integumentum, koji čuva naš organizam od spoljašnjih uticaja, koji komunicira sa okolinom putem receptora signalizacijom, reaguje na endogene i egzogene nadražaje i daje našu vizualnu karakteristiku.

Nega kože, održavanje, zaštita od UV / IC zraka, niskih i visokih temperarura, je naš zadatak kako bi ona bila uvek i zdrava i blistava.
Zdrava koža je lepa koža!

Autor: Dr Laura Lasinger, Dermatovenerolog

Zakažite pregled već sada!

Pozovite nas na telefon +381 62 551 595.

Pozovi odmah
Zakažite pregled već sada!
Poliklinika Medic 062551595