Šta je mamografija?

Šta je mamografija?
06.10.2023. 08:39

Mamografija je rendgensko snimanje dojki, najosetljivija dijagnostička metoda za rano otkrivanje karcinoma dojki.

Skrining mamografiju prema preporuci Ministarstva zdravlja RS radimo od 45-69. godine života kod asimptomatskih žena. Cilj je da se otkriju mali karcinomi u ranoj fazi, koji se ne mogu napipati i koji ne daju nikakve tegobe.

Dijagnostičku mamografiju radimo kod pacijentkinja koje imaju simptome: bol, pipaju čvor ili promenu, imaju iscedak iz dojki, uvučenu bradavicu, zadebljanje kože.

Mamografija je jednostavna i brza metoda, ne zahteva posebnu pripremu, osim da se pre pregleda ne koriste kreme i dezodoransi na kožu i pazušnu regiju, pošto mogu da ostavljaju artefakte na snimku i otežavaju evaluaciju. Dojke se snimaju iz dva pravca uz manju kompresiju radi dobijanja bolje-kontrastnije slike i smanjenja doze zračenja.

Koriste se X zraci koji su mekani zraci, nema prodiranja istih u dublje strukture grudnog koša i mala je doza zračenja. Radi se u postmenstrualnoj fazi ciklusa.

Ako se pregled radi pravilno i ne ponavlja se bespotrebno, tada je rizik od zračenja zanemarljiv.

Mamografski snimci pokazuju kalcifikacije koje mogu biti u sklopu benignih ili malignih procesa dojki, različite senke, asimetriju i poremećaje u samoj strukturi dojke, kao i uvećane limfnode u pazuhu.

Kontrolne mamografije se rade uglavnom na 2 godine, izuzev ako radiolog ili kliničar ne odredi na godinu dana u zavisnosti od samog nalaza.

Korist od mamografije je višestruka u odnosu na posledicu primljenog zračenja.

Autor: Dr Oršolja Fodor Fir, radiolog

Zakažite pregled već sada!

Pozovite nas na telefon +381 62 551 595.

Pozovi odmah
Zakažite pregled već sada!
Poliklinika Medic 062551595