Promene na koži dojke-mogući pokazatelji raka

Promene na koži dojke-mogući pokazatelji raka
17.11.2023. 13:55

Grudi su simbol integriteta, materinstva i lepote žene. Maligni tumori dojke nažalost imaju najveću incidencu kod žena u odnosu na ostale karcinome.

Promene na koži koje lako primetite na svojim dojkama, uglavnom su uzrokovane benignim, nekanceroznim stanjima. Na grudima mogu se javiti i mladeži i kožne infekcije, ekcemi. Važno je da konsultujete na vreme svog dermatologa ako primetite bilo kakve abnormalnosti na koži dojke, posebno ako se te promene ne povlače u roku od nekoliko dana.

Na koje pojave obratiti pažnju?

Udubljenje kože

Udubljenja često mogu biti rezultat formiranja ožiljnog tkiva na dojci, bilo zbog prethodne operacije, infekcije ili gojaznosti. Važno je prepoznati specifičnu vrstu rupica poznatu kao 'Peau d'orange’ čija pojava je vezana za inflamatorni  oblik raka dojke. Koža na grudima će ličiti na koru od pomorandže jer ćelije raka blokiraju limfne sudove na koži iznad.

Modrice - hematom

Kao posledica rasta tumora ispod površine, može doći do kompresije, pa čak i do pucanja sićušnih krvnih sudova što rezultira hematomom ili spontanim modricama. Tumorska ćelija može svojim brzim invazivnim rastom oštetiti kapilare i izazvati intradermalno krvarenje. Hematom dojke uzrokovan traumom će se postepeno povući, izbledeti. U slučaju upornih udubljenja, uvlačenja na koži grudiju i ponovljenih modrica , odmah potražite doktora.

Toplota, crvenilo i bol 

Toplota, crvenilo i bol u dojkama obično ukazuju na mastitis, infekciju ili upalu dojke koja je vrlo česta kod dojilja. Mastitis se lako leči  na vreme prepisanim  antibioticima sa strane lekara.

Retko, mastitis može biti uzrokovan upalnim karcinomom dojke , i potrebna je dalja dijagnostika, radiologa, hirurga, itd.

Svrab i perutanje kože 

Svrab i ljušćenje kože može biti izazvano bakterijskom, gljivičnom infekcijom, ili ekcemom, koje leči dermatolog. Ako se crvenilo i neobično ljuspanje lokalizuje u predelu bradavica, to može biti znak Pagetove bolesti, retkog oblika raka dojke.

Zadebljana koža i "peau d'orange"

Zadebljanje kože i "peau d'orange", gde koža dojke izgleda izdubljena poput kore narandže sa velikim porama, može se razviti kod mastitisa ili kod upalnog karcinoma dojke. 

Od ključnog je značaja da se karcinom dojke leči što je pre!

Upalni karcinom dojke

Upalni karcinom dojke je retki, ali agresivni oblik raka dojke, koji često ne razvije opipljivi tumor, a ćelije raka blokiraju limfnu drenažu dojke, što daje simptome slične mastitisu. Na početku, postoji uporan osip koji svrbi ili sitne mrljaste iritacije, slične ubodu insekata, i mogu biti jedini znak.

Dojka je upaljena, postaje crvena, natečena i topla. Može se razviti  “narandžina kora", gde koža izgleda reljefna poput kore narandže, a bradavica se može uvući ili sravniti.

Kratki podsetnik: Promena teksture kože može biti projekcija malignog tumora dojke.

Ukoliko prepoznate bili koji od narednih znakova, treba da se obratite doktoru!

- jednostrano ljuspanje, perutanje, crvenilo kože oko bradavice i areole, kao da je opečena, praćeno svrabom ili asimptomatski

- zadebljanje kože na bilo kojem delu dojke

- deo kože jedne dojke kao narandžina kora

- plavo-ljubičaste promene na koži dojke ,podlivi

Autor: Dr Laura Lasinger Dermatovenerolog

Zakažite pregled već sada!

Pozovite nas na telefon +381 62 551 595.

Pozovi odmah
Zakažite pregled već sada!
Poliklinika Medic 062551595