Narcistički poremećaj ličnosti

27.08.2022. 23:21

Ime potiče od grčke mitologije Narcisa koji se zaljubio u odraz sopstvenog lika u jezeru.

Šta je suština poremećaja?

Prenaglašen doživljaj sopstvene važnosti, grandiozni self koji je krhk, potreba da im se drugi dive, smatraju se posebnim i očekuju takav tretman okoline.

Često odaju utisak uspešnosti, atraktivni su, šarmantni ali je njihov unutrašnji svet patološki. Suštinski imaju nisko samopoštovanje i otuda kompenzuju sa doživljajem važnosti i sopstveno isticanje.

Karakteriše ih nedostatkom empatije za druge, nesposobni da vole, ulaze u površne odnose sa drugima. Naglašene fantazije o idealnoj ljubavi, uspehu, moći a zapravo često ne mogu da ostvare svoje ambicije.

Konstantno traže pažnju i priznanje, da budu viđeni u elitnom društvu i sa pravim ljudima.

Na kritiku reguju hiperzenzitivno kao bes, ljutnja ili su ravnodušni jer imaju veoma krhko samopoštovanje i nedostatak gratifikacije za koje se smatraju predodređenim. U interpersonalnim odnosima su manipulativni, arogantni, zavisni, koriste druge za sopstvene ciljeve.Seksualnost je svedena na fizički kontakt. Čest osećaj dosade u relacijama sa drugima. Često skloni depresiji, hipohondriji i paničnim napadima. Pretežno su nestabilnog raspoloženja.

Lečenje podrazumeva pretežno psihoterapiju. U slučajevima dekompenzacije se primenjuje farmakoterapija.

Autor: Dr Tamaš Takač, Psihijatar

Zakažite pregled već sada!

Pozovite nas na telefon +381 62 551 595.

Pozovi odmah
Zakažite pregled već sada!
Poliklinika Medic 062551595