Morgelonova bolest

Morgelonova bolest
08.06.2023. 13:55

Morgelonova bolest: stanje kože ili naučna fantastika ?

Morgelonova bolest je stanje u kome je osoba uverena da paraziti ili vlakna,” nano čestice” izlaze iz kože. Ti pacijenti imaju osećaj kao da im nešto stalno gmiže, kreće po koži.
Skoro svaki od njih donosi sakupljene deliće tkanine, vune, konce ili sasušene partikule sitnih insekata u kutiji ili vrečici kao dokaz. Intenzivan svrab i rane povezane s Morgelonovom
bolešću mogu ozbiljno uticati na kvalitet života osobe.
Često se u počeku stanje leči kao infestacija, pošto anamneza navodi lekara na.
Kada se konačno identifikuje oboljenje kao deluzioni poremećaj, psihijatar ga leči antidepresivima, antipsihoticima, kognitivno bihevioralnom terapijom i savetovanjem.

Pacijenti koji imaju Morgelonovu bolest navode sledeće znakove i simptome:

  • kožni osip, intenzivni svrab
  • rane koje su posledica češanja ili pokušaja odstranjivanja vlakna, insekta, malih čestica koje su pod čitavom kožom
  • koprivnjaču u trakastom obliku
  • osećaj da nešto mili po koži i ispod nje, često u poređenju sa kretanjem insekata, ubodom ili ujedom
  • pojavu vlakana, niti ili končastog materijala, “ nano “ čestice koje izlaze iz kože
  • poteškoće u koncentraciji
  • depresivno raspoloženje

Šta je zapravo Morgelonova bolest?

To je neuobičajena dermopatija koja nije uzrokovano infekcijom niti parazitima. Studija je pokazala da se većina končastih struktura u ranama i na koži može objasniti kontaminacijom od tkanine, a ne vlaknima koja izlaze iz kože. Zapravo uobičajeni mikrofilamenti, ili delići materijala koji ponekad ostanu na površini kože, ovi pacijenti pogrešno interpretiraju kao da su produkt kože , ili mikroskopska strana tela( nekih ih posmatraju i traže lupom), odnosno da oni nisu poreklom od odeće već izlaze iz kože. Simptomi su vrlo slični mentalnim bolestima koje uključuju lažno uverenja o zarazi parazitima (deluziona infestacija). Takva ubeđenja se u potpunosti odvajaju od stvarnosti, nekada se zbog toga krene u drugom terpijskom pravcu, kako bi posle kraćeg ili dužeg vremena precizirali postojanje ove retke psihodermatoze.

Suočavanje sa Morgelonovom bolešću

Znakovi i simptomi povezani s Morgelonovom bolešću mogu biti uznemirujući. Osobe sa Morgelonovom bolešću imaju veliku potrebu za razumevanjem i posvećenim lečenjem.

Nekada je potrebno uz iscrpan razgovor ubediti, umirit, informisati takvog pacijenta.

Uspostavite dobru komunikaciju sa zdravstvenim radnikom koji brine o vama

Pronađite doktora koji će prihvatiti Vašu zabrinutost, obaviće temeljan pregled, pričaće sa vama o mogućnostima lečenja uz konsultaciju drugih stručnjaka.

Budite i Vi strpljivi i otvoreni prema terapeutu, koji će razmotriti Vaš problem, i postaviti pravu dijagnozu. Analizirajte moguće uzroke vaših simptoma i opažanja- razgovarajte o preporukama vašeg lekara, koje može uključivati dugotrajnu terapiju u cilju očuvanja mentalnog zdravlja.

Potražite savet pshijatra i uzimajte redovno prepisane lekove ukoliko imate anksioznost, depresiju ili bilo koje drugo stanje koje utiče na vaše razmišljanje, raspoloženje ili ponašanje.

Autor: Dr Laura Lasinger, Dermatovenerolog

Zakažite pregled već sada!

Pozovite nas na telefon +381 62 551 595.

Pozovi odmah
Zakažite pregled već sada!
Poliklinika Medic 062551595