Lipedem-progresivni poremećaj stvaranja masnih naslaga za koje malo njih zna

Lipedem-progresivni poremećaj stvaranja masnih naslaga za koje malo njih zna
21.08.2023. 09:30

Uprkos činjenici da je terminologija lipedema skoro nepoznata u populaciji, naglašavamo da više od 10% žena pati od ove bolesti.

Lipedem je vrsta lipodistrofije, abnormalno nakupljanje gustog masnog tkiva u područjima kao što su noge, bedra, stomak, stražnjica, bokovi i ruke. Obično dovodi do velika razlika u proporcijama između gornjeg i donjeg dela tela. Može biti bolan i utiče na svakodnevni život.

Hormonalne prirode je i često počinje u pubertetu, a pogoršava se u toku trudnoće, ili se javlja zbog hormonske terapije za održavanje trudnoće ili kao posledica uzimanja kontracepcijskih tableta, zatim se dalje razvija u menopauzi.Lipedemi postaju vrlo bolni i ograničavaju normalne aktivnosti poput hoda čak i na kratke relacije.

Često se pogrešno dijagnostikuje kao celulit, gojaznost, limfendem ili fibromialgia. Celulit je stanje u kojem koža ima udubljenja i kvržice, koje narušavaju estetski izgled ali nemaju uticaj na zdravlje. Imati lipedem nije isto što i biti gojazan. Masne ćelije koje se formiraju imaju dodatnu tečnost i masnoću, što dovodi do toga da područje izobliči kožu i promeni njenu veličinu, boju, teksturu i osetljivost. Masne naslage dovode do deformiteta delova tela-kolena, bedra, torzo, kukova, zadnjice, stomaka ili nadlaktica.

Nagomilavanje tečnosti može uzrokovati hronični pritisak i bol u zahvaćenom delu. Lipedem se mora razlikovati od limfedema-iako imaju zajedničke karakteristike, lipedem i limfedem nisu ista stanja.

Pacijent sa limfedemom ima blokadu u limfnom sistemu, što znači da tečnost ne otiče pravilno.

Simptomi lipedema prisutni su na obe strane tela, što ne važi za limfedem,kod koga možete imati jednu zdravu nogu i jednu uvećanu nogu gde limfni kanali ne funkcionišu kako treba.Limfedem ne bira gde će se pojaviti, uključujući ruke i stopala. Lipedem će se zaustaviti ili stvoriti manžetnu na zglobu ili članku, što je karakteristično.

Koji je uzrok nastanka lipedema?

 • genetika
 • hormonske varijacije ili promene u pubertetu, trudnoći ili menopauzi
 • endokrinološke bolesti
 • stil života
 • ishrana

Kako prepoznati lipedem?

Lipedem će izgledati simetrično otečeno u zahvaćenom području. Donji deo tela, butine, kolena i listovi su nesrazmerni u odnosu na ostali deo tela. Nadlaktice su najupadljivije područje koje može razviti lipedem. Koža ruke postaje toliko teška da brzo atrofira i visi. Masne naslage mogu pretvoriti površinu kože da izgleda kao narandžina kora.Ovaj poremećaj može biti vrlo frustrirajući i iscrpljujući, posebno ako nije dijagnostifikovan na vreme.

 Ako imate lipedem:

 • Imate bol i osetljivost u zahvaćenom području.
 • Osećate se hronično umorno ili malaksalo.
 • Lako dobijete modrice.
 • Doživljavate moždanu maglu-zaboravnost, otežana koncentracija
 • Imate  masne jastučiće sa unutrašnje strane kolena.
 • Vaše noge i stopala otiču nakon stajanja ili kretanja.
 • Možete napipati čvrste čvorove ispod kože.

Znak uzbune je kada shvatite da nešto nije u redu sa vašim zdravljem, da dijeta i vežbe ne pomažu – bez obzira na nivo napora.

 Ako imate lipedem, možda ćete se osećati kao da ne možete ništa učiniti u vezi sa svojom situacijom, ali to nije tačno!

Da li je lipedem izlečiv?

Lipedem se tretira, ali kompletno povlačenje je nemoguće.

Ako se ne leči, progresivno smanjuje prirodnu mekoću kože, dovodi do upadljive asimetrije tela, ograničava  pokretljivost, i na taj način utiče na Vaše samopouzdanje i kvalitet života. Povećava rizik za razvoj krvnih ugrušaka i limfedema, što može dovesti do stvaranja rana na koži, infekcija i obstrukcije limfnog sistema.

Nažalost često se postavlja pogrešna dijagnoza, da se radi samo o gojaznosti. To je razlog da konsultujete iskusnog vaskularnog hirurga i plastičnog hirurgom. Uvek je poželjan kompletni algoritam ispitivanja, od laboratorijskih analiza do doppler snimanja krvnih sudova.

Lipedem nije samo kozmetički problem i terapija bi trebala biti usmerena na poboljšanje kvalitete života uz pomoć medicinske intervencije poput lipolize ili liposukcije.

Tretmani za lipedem koji pomažu u smanjenju bola, otoka i osećaja težine su limfna drenaža- aparatima ili u vidu specijalne masaže. Preporuka je nošenje elastičnih čarapa ukoliko se radi o lipedemu donjeg ekstremiteta.

Modifikacija ishrane i vežbanje može pomoći u ublažavanju simptoma, ali samostalno neće eliminisati problem.

Lipedem je progresivni poremećaj prvenstveno kod žena, ređe kod muškoj populacije. Za lipedem ne postoji lek, ali terapija  može znatno popraviti zdravstveno stanje. 

Autor: Dr med spec Laura Lasinger, Dermatovenerolog

Zakažite pregled već sada!

Pozovite nas na telefon +381 62 551 595.

Pozovi odmah
Zakažite pregled već sada!
Poliklinika Medic 062551595