Kako utiče Sunce na Kožu? Dermatohelioze

Kako utiče Sunce na Kožu? Dermatohelioze
12.05.2024. 09:14

Sve promene uzrokovane izlaganjem suncu spadaju u dermatohelioze; zahvaćeno je 5 elementa kože: -epidermis (aktinička keratoza),

-dermis (solarna elastoza),

-krvni sudovi (telangiektazija),

-lojne žlijezde (solarni komedoni)

-melanociti (difuzne ili šarene smeđe mrlje)

Dermatohelioza ili fotostarenje je polimorfni odgovor kože koji uključuje dermalno vezivno tkivo i vaskularnu mrežu. Hronološko starenje kože karakteriše labavost tkiva i produbljivanje mimičnih bora.

Fotostarenje uzrokuje na koži tumore, prekancerozne lezije, duboke brazde, ekstenzivno opuštanje i požutelu, grubu površinu, prošaranu kapilarima.

Osobe koje su se dugi niz godina izlagale suncu ili odlazili u solarijum, imaju jake bore, mrke fleke, zadebljanje kože, naznačene kapilare, atrofiju i aktinične keratoze. Produženo izlaganje UV zracima uzrokuje abnormalnosti u vezivnom tkivu dermisa i ubrzava se karcinogeneza.

Fotostarenje kože je složen biološki proces koji se karakteriše sporom i delimično reverzibilnom degeneracijom vezivnog tkiva. Fotostarenje je posledica ultraljubičastog zračenja sunčeve svetlosti ili veštačkih izvora (solarijum) koje se javlja i kod mladih osoba. Atrofična koža je istanjena sa teleangiektazijama. Smanjenje nivoa kolagena i elastina lišava kožu njene snage i elastičnosti i dovodi do gubitka mladolikog izgleda i povećane sklonosti modricama. Hronološki proces starenja samo po sebi stvara fine bore, propadanje(atrofiju) dermisa i smanjuje debljinu potkožnog masnog tkiva. Količina kolagena opada sa starenjem, kao i zbog fotostarenja.

Umerena fotoekspozicija i redovna primena preparata za zaštitu od Sunca, je najplemenitija stvar koju možete blagovremeno učiniti u interesu Vaše kože.
Na taj način ujedno smanjujete rizik od razvoja epitelioma i melanoma.

 

Autor: Dr Laura Lasinger, Specijalista Dermatovenerolog

Zakažite pregled već sada!

Pozovite nas na telefon +381 62 551 595.

Pozovi odmah
Zakažite pregled već sada!
Poliklinika Medic 062551595