Kako prepoznati alergiju na Sunce?

Kako prepoznati alergiju na Sunce?
08.06.2023. 13:48

Alergija na sunce ili fotosenzitivnost, je stanje koje se manifestuje kao osip nakon fotoekspozicije. To je reakcija imunološkog sistema na sunčevu svetlost u vidu crvenog osipa koji svrbi. Postoji nekoliko vrsta alergija na sunce, a reakcije mogu varirati od blagih do teških. Najefikasnija strategija za lečenje je izbegavanje sunca ili pokrivanje kože.

Ko može dobiti osip od sunca?

Osip od sunca je alergijska reakcija na UV zrake sunca i obično se pojavljuje na proleće ili od ranog leta u sezoni sunčanja. Pojavljuje se kao crveni osip, otok, plikovi, svrab. Faktori koji povećavaju rizik od alergije na sunce su svetla boja kože, sastojci kozmetičkih proizvoda, lekovi -ali se zapravo može razviti kod bilo koje osobe.

Alergija na sunce pokreće određene procese koji se javljaju na koži izloženoj suncu. Imunološki sistem prepoznaje neke komponente kože , koje su izmenjene uticajem sunčevih UV zraka , kao "strane" i telo aktivira svoju imunološku odbranu protiv njih. To izaziva kaskadu reakcija u obliku osipa ili sitnih plikova. Alergije na sunce se može raziti već nakon kratkog boravka na suncu. Neki oblici alergije na sunce su nasledni.

Najčešći tipovi alergija na sunce su:

☀️Polimorfna svetlosna erupcija-Polymorphic Light Eruption.
Kod ovih osoba UV zraci aktiviraju imunološki odgovor koji se manifestuje na koži-osip koji svrbi ili peče i javlja se unutar prva dva sata nakon izlaganja suncu. Osip se obično lokalizuje na fotoeksponiranim delovima vrata, gornjeg dela grudnog koša, rukama i potkolenicama. U težim slučajevima, praćeno je glavoboljom, groznicom, umorom i niskim krvnim pritiskom.

☀️Fotoalergijska reakcija — U ovom obliku alergije na sunce, kožna reakcija se pokreće delovanjem sunčeve svetlosti na hemikaliju koja je nanešena na kožu ili je uzimana u obliku tableta . Fotoalergijske erupcije mogu izazvati antibiotici
(tetraciklin, fluorokinolon i sulfonamid), NSAIL-ibuprofen i naproksen natrijum i diuretici. Obično uzrokuje svrab ili crveni osip koji svrbi ili sitne plikove. U nekim slučajevima, kožna erupcija se širi i na kožu koja je bila prekrivena odećom. Fotoalergijska erupcija je oblik odgođene reakcije preosetljivosti a simptomi mogu početi tek dan-dva nakon izlaganja suncu.
U većini slučajeva promene na koži postepeno nestaju , nakon što se štetna hemikalija identifikuje i ukine njena upotreba.

☀️Solarna urtikarija - Ovaj oblik alergije na sunce proizvodi koprivnjaču (velike, pruritične, crvene papule, plakove) na koži izloženoj suncu u roku od nekoliko minuta nakon izlaganja. Obično nestaju u roku od 30 minuta do dva sata, ali se vraćaju kada je koža ponovo izložena suncu.
Kako ublažiti simptome alergije na sunce?
Koristite tretman hladnim oblozima ili mlazom hladne vode na područja osipa koji svrbi, antihistaminici ublažavaju svrab ( krema, tableta, injekcija) ili se nanosi po preporuci lekara krema koja sadrži kortikosteroide. Kod izraženih simptoma ordinira se kortikosteroidna intramuskularna injekcija.

Osip od sunca se često pojavljuje ponovo. Pitanje je šta može pomoći?

Pokušajte se rešiti alergije na Sunce koristeći ove preventivne trikove:

  • Pre nego što izađete napolje nanesite kremu za sunčanje koja ima zaštitni faktor od sunca SPF 30-50, sa širokim spektrom zaštite i od ultraljubičastih A i ultraljubičastih B zraka. Koristite kremu za sunčanje i na usnama.
  • Ograničite svoje vreme na otvorenom kada je ideks zračenja visok - od 10h do 16h i izbegavajte predugo sunčanje
  • Koristite kremu za sunčanje prije izlaganja suncu, i nanosite je nekoliko puta u toku boravka na suncu, kao i odmah nakon kupanja ili plivanja u vodi na otvorenom.
  • Nosite sunčane naočare sa UV filtrom na staklima.
  • Obucite duge pantalone, košulju dugih rukava i šešir sa širokim obodom.
  • Informišite se o preparatima za negu ili terapiju kože i kao i o lekovima koje uzimate (posebno određenih antibiotika), koji mogu izazvati fotoalergijske erupcije.
  • Studije pokazuju da uzimanje beta karotena u kapsulama može biti od koristiUkoliko mislite da imate PMLE ili neku drugu alergiju na sunce, dermatolog je adekvatana osoba za procenu i lečenje Vašeg stanja kože.

Ako znate da ste preosetljivi na sunce svakako konsultujte svog dermatologa pre leta i izlaganja jačoj sunčevoj svetlosti kada planirate odmor!
Autor: Dr Laura Lasinger , Dermatovenerolog

 

Zakažite pregled već sada!

Pozovite nas na telefon +381 62 551 595.

Pozovi odmah
Zakažite pregled već sada!
Poliklinika Medic 062551595