Kako lečiti polne bradavice?

Kako lečiti polne bradavice?
12.02.2024. 13:48

Polne bradavice, odnosno kondilomi, se javljaju kod muškaraca i kod žena, kao  jedna od najćešćih polno prenosivih  bolesti 21. Veka. 
Osobe  koje ne koriste zaštitu u toku polnog odnosa sa nedovoljno upoznatim partnerom, kockaju se sa svojim zdravljem.

Kondilomi( Condylomata) su visoko kontagiozna polna bolest izazvana humanim papiloma virusom.

HPV infekcije mogu perzistirati i asimptomatski, što otežava otkrivanje prenosioca. Kada se manifestuju posle kraćeg ili dužeg perioda inkubacije , humani papiloma virus izaziva promenu koju otkriva sam pacijent ili doktor.

Klinički to su uglavnom sitne izrasline boje kože, koje se umnižavaju nekada i na stotine, a nakon dužeg vremena stvaraju se karfiolaste sivke ili smeđe mekane strukture koje je komplikovanije operisati. Kod prisutnih patognomoničnih promena ali i kod asimptometskih ( kada se sumnja da postoji kontakt sa HPV) dopunski se radi testiranje na virusne partikule i tipizacija pre svega kod žena.

Potrebno je izvršiti pregled oba partnera, i u slučaju manifestna infekcija odmah započinjemo lečenje.

Dijagnostika i terapija HPV infekcija nastalim u predelu anogenitalne regiije nekad zahteva interdisciplinarni pristup ginekologa, urologa, dermatovenerologa ili hirurga proktologa.

Terapija anogenitalnih virusnih bradavica

• Lokalno sa podofilotoksinom, imiquimodom što podrazumeva produženo lečenje sa mogućom iritacijom u predelu aplikacije.
• Interferon 2 alfa mast
• Radiotalasi su efikasna metoda za uklanjanje kondiloma. Radiotalasna hirurgija koja se kao usavršeni vid elektrohirurgije primenjuje za odstarnjivanje spoljasnjih bradavica i kondiloma anogenitalne regije kod žena i muškaraca, bezbolna je pošto se vrši u lokanoj anesteziji.
• Sistemska terapija se prepisuje po indikacijama to su tablete isoprenosine, isotretionoin. •Suplementacija vitaminima i oligoelementima.
• Nove studije navode HPV vakcinu kao potencijalnu terapijsku opciju za lečenje bradavica i rekurentne respiratorne papilomatoze.HPV vakcine su pokazale terapijski odgovor u lečenju anogenitalnih bradavica, CIN i AIN i vulvarne intraepitelialne neoplazije.
Trenutno je najsavremenija Gardasil 9 vakcina
je devetovalentna i pruža zaštitu od visokorizičnih tipova HPV
6,11,16 ,18, 31,33, 45, 52 i 58.

Nemojte pokušavati lečiti sami kondilome! Nestručnim alternativnim metodama možete naštetiti sebi. Najbezbednije je da se obratite dermatovenerologu!

Autor: Dr Laura Lasinger Dermatovenerolog

Zakažite pregled već sada!

Pozovite nas na telefon +381 62 551 595.

Pozovi odmah
Zakažite pregled već sada!
Poliklinika Medic 062551595