Kako i kada nastaje istanjivanje sluzokože intimne regije kod žena?

Kako i kada nastaje istanjivanje sluzokože intimne regije kod žena?
12.10.2023. 07:15

Kako i kada nastaje istanjivanje sluzokože intimne regije kod žena?

Žene bilo koje životne dobi mogu imati neku vrstu suvoće vagine, koja nastaje iz različitih razloga-hormonalni uticaj, nedostatak vitamina i minerala, stres, kontakna alergija ili infekcije. To je nažalost veoma čest problem o kojem je potrebno otvoreno porazgovarati sa ginekologom ili dermatologom odnosno venerologom, koji ima iskustva u tome.

Zbog uticaja ovog stanja na raspoloženje i samopouzdanje, može biti veoma korisna psihijatrijska podrška. Simptomi menopauze, kao što su naleti vrućine, noćno znojenje, poremećaj spavanja,moždana “magla”, problemi sa pamćenjem i raspoloženjem, vulvovaginalna suvoća, nelagodnost i svrab intimne regije, lako pucanje mukoze, i bolni odnos, mogu biti izuzetno uznemirujući za žene koje prirodno prolaze kroz menopauzu.

Slično je i kod žena koje prolaze kroz induciranu menopauzu(ooforektomija, histerektomija, citostatska i iradiaciona terapija), mada je karakeristično da su one mlađeg uzrasta u odnosu na očekivanu dob kada nastaje menopauza, a simptomi drastičniji.Više od polovine žena koje su obolelele od raka dojke ima jedan ili više simptoma vulvovaginalne atrofije. Autologna plazma bogata trombocitima može pružiti alternativnu terapiju za vulvovaginalnu suvoću-jedna kratka i efikasna metoda za koja se izvodi bez uspavljivanja ili analgosedacije,posle koje se pacijent odmah vraća uobičajenim aktivnostima.

Bol i smanjena vlažnost pojavljuju bez obzira na to da li žena ima partnera ili ne. Kod žena sa rakom dojke, malignitetom jajnika ili drugog reproduktivnog organa, etiologija narušenog seksualnog funkcioniranja i smanjene seksualne želje često je multifaktorska i može biti povezana s fizičkim, psihološkim ili patofiziološkim razlozima. Bol i suvoća vagine kod žena bez anamneze raka dojke, obično se mogu bezbedno tretirati vaginalnim estrogenima, u obliku kreme, lubrikantima ili vaginalnim hidratantima na bazi hijalurona.

Zbog istanjenja sluzokože, kao posledica loše prokrvljenosti i nedovoljne funkcije žlezdanih struktura u koži, ona postaje veoma vulnerabilna, smanjene je elastičnosti, lako popuca, boli, što otežava seksualne odnose. Psihički profil tih žena može biti izmenjen: smanjeni libido, anorgazmia (nedostatak orgazma), depresija i bezvoljnost.

Svakako ne smete odustati! Dozvolite vašem doktoru da Vam pomogne! Zakažite pregled kod dermatologa!

Autor: Dr Laura Lasinger, Specijalista dermatvenerolog, Subotica

Zakažite pregled već sada!

Pozovite nas na telefon +381 62 551 595.

Pozovi odmah
Zakažite pregled već sada!
Poliklinika Medic 062551595