Kako da zamislimo egzozome?

Kako da zamislimo egzozome?
04.04.2024. 10:19

Egzozomi su sićušni ekstracelularne vezikule puni dragocenim faktorima rasta i citokinima, koji su odgovorni za signalizaciju između ćelija. Egzozomi imaju veoma važnu ulogu u popravci oštećenja u tkivima u čitavom organizmu.

Nakon aktivacije, trombociti oslobađaju faktore rasta i citokine, bilo u slobodnom obliku ili inkapsulirane u egzozomima, i pospešuju oporavak odnosno regeneraciju tkiva.Egzozomi se mogu dobiti i iz matiċnih ćelija in vitro pod specifičnim uslovima i tehnologijom.Plazma bogata trombocitima (PRP) obogaćena je molekularnim glasnicima sa reparacionim efektima na oštećeno tkivo. Egzozomi su nanosistemi, koji se izolovano u raznoj formi, primenjuju u tretmanima za podmlaďivanje.PRP je plazma derivat iz sopstvene krvi pacijenta, koji sadrži povećan broj trombocita i veće koncentracije molekularnih medijatora koji ostvaruju terapeutsko dejstvo zahvaljujući, faktorima rasta i protuupalnim citokinima. PRP metoda doprinosi poboljšanju kod raznih oboljenja kože, kose i sluznice intimne regigije ili desni.Faktori rasta i citokini su nekad inkapsulirani u čestice koje se nazivaju egzozomima.Ekstracelularni vezikuli ili egzozomi vode poreklo iz aktiviranih trombocita. Terapije plazmom je proces autologne transplantacije, gde iz sopstvene krvi dobija plazma koja se istom pojedincu ubrizgava na odabrana mesta koja tretiramo.

Novina je da su matične ćelije iz biljaka, na primer ruže, pristupačan izvor potencijalnih regenerišućih agenasa, i nisu ograničeni na jednu određenu osobu
koja može da ih koristi. Ovi egzozomi služe i za stimulaciju sinteze kolagena, revaskularizaciju i još mnogo toga, čime se pospešuje reparacija tkiva i podmlađivanje. Kao dopunski tretman, egzosomi iz biljnih matičnih ćelija su zanimljiv izbor uz mikro needling, PRP terapiju i druge estetske neoperativen ili operativne procedure. Neki patentirani proizvodi kao što je Exobalm, sadrži 7.5 miliona egzosoma u laganoj teksturi i deluje kao mala magija u staklenoj kutiji. Nauka je inspirisana cvetom ruže za blistavi izgled.

Zvuči dobro, zar ne?

Očuvati mladalački i zdrav izgled kože i kose, večita je želja svih nas.

Kao dermatolog uvek podržavam najprirodniji način obnavljanja tkiva , lečenja atrofičnih dermatoloških bolesti ili usporavanja procesa starenja kože.

Zakažite pregled već sada!

Pozovite nas na telefon +381 62 551 595.

Pozovi odmah
Zakažite pregled već sada!
Poliklinika Medic 062551595