Insulinska rezistencija

27.08.2022. 23:17

Autor : Dr sci med Marina Rastović, Specijalista interne medicine, Doktor medicinskih nauka iz polja endokrinologije i gojaznosti

Insulinska rezistencija podrazumeva metabolički poremećaj u kome ćelije pokazuju neadekvatan odgovor na dejstvo insulina. Insulin je hormon čiji je glavni uticaj da glukoza (šećer) uđe u ćelije. U slučaju nedovoljne količine insulina ili poremećaja odgovora tkiva na dejstvo insulina može se razviti rezistencija (rezistencija- otpor) organizma na dejstvo insulina i fiziološke mehanizme skladištenja šećera u ćelije. Na ovaj način organizam provocira pankreas na još veću proizvodnju insulina kako bi osvario potrebne efekte te može nastati faza povišenog nivoa insulina u krvi a potom i povišenog nivoa šećera u krvi ujutro pre jela. Sve ovo prethodi jednoj od najčešćih nezaraznih bolesti- dijabetesu.

Uzroci pojave insulinske rezistencije su višestruki. U prvom redu to je gojaznost kao povećanje udela masne mase u telesnoj kompoziciji. Naravno, i genetski sklop ima velikog uticaja. Osobe kojima su roditelji ili bliski srodnici oboleli od dijabetesa, imaju povećan rizik razvoja poremećaja metabolizma šećera. U uzroke nastanka insulinske rezistencije ubrajaju se i ishrana sa povećanim udelom ugljenih hidrata, smanjena fizička aktivnost, dugotrajna izloženost stresu, sindrom policističnih jajnika. 

Ukoliko se ne leči, insulinska rezistencija može progredirati u dijabetes melitus kada je lečenje teže i skuplje. Ovi metabolički poremećaji udruženi su sa velikim brojem srčanih, jetrenih, crevnih, psihičkih i drugih oboljenja.

Ukoliko primećujete učestalu glad i ubrzano dobijanje na telesnoj masi, između ostalog, postoji sumnja i na poremećaj metabolizma šećera. Ako je vaš obim stomaka povećan, imate povišene masnoće u krvi i dobili ste saznanje da je vaša jetra masna na ultrazvučnom nalazu, znak je da Vam je potreban stručni pregled sa ciljem isključenja poremećaja metabolizma šećera. Podatak o stalnom umoru, pospanosti nakon obroka, naglim padovima nivoa šećera u krvi, stalnom potrebom za unosom slatkiša, neredovnim menstrualnim ciklusima, otežanom gubljenju viška kilograma, takođe ukazuje na potrebu za ispitivanjem i lečenjem dijagnostikovanih metaboličkih poremećaja.

Zakažite pregled već sada!

Pozovite nas na telefon +381 62 551 595.

Pozovi odmah
Zakažite pregled već sada!
Poliklinika Medic 062551595