Gušćija koža - Keratosis pilaris

Gušćija koža - Keratosis pilaris
21.08.2023. 09:32

Keratosis pilaris je vrlo često stanje kože, pogađa više od 50% tinejdžera i mlade odrasle. Keratosis pilaris se manifestuje kao mnoštvo sitnih čepova, koji se izdižu nalik trnu, na nadlakticama i na butinama. Naizgled podseća na kožu koja je naježena od hladnoće. Na dodir je kože tih regija grublja, hrapava i suva. U osnovi patogenetskog mehanizma je prekomerno stvaranje keratina i nakupljanje u korenu dlake. Zapravo keratosis pilaris nastaje zbog abnormalne keratinizacije gornjeg dela folikula dlake, gde keratin ispunjava folikul umesto dlake. 

Smatra da ima genetsku povezanost sa autozomno dominantnim nasleđivanjem. Otkrivene su mutacije u filagrinu koji je ključni proteinu u funkciji kožne barijere.

Ovo stanje se često pogoršava zimi zato što je koža suva tokom zime, delom zbog smanjenja sadržaja vlage u vazduhu, a doprinosi isušivanju i trenje sa debljom odećom. Keratosis pilaris se često javlja u sklopu kliničke slike ihtioze i atopijskog dermatitisa.

Koje su kliničke karakteristike keratosis pilaris?

Pacijenti se žalite na izgled njihove kože, “gušćija koža”, koja je na dodir hrаpava. Ove male kvržice, trnovi, mogu biti boje kože ili smeđe. Koža je gruba, suva, nekad sa perifolikularnim crvenilom i  povremenim svrabom.

Keratosis pilaris se javlja na ekstenzornim površinama nadlaktica i bedara. Ređe zahvata leđa, trup, grudni koš, lice i distalne delove ekstremiteta.

Keratoza pilaris nekada može se javi zajedno sa crvenilom i pigmentacijom kože obraza (erythromelanosis folllicularis facei et colli i keratosis pilaris rubra faciei), gubitkom dlačica obrva (ulerythema ophryogenes) i malim atrofičnim područjima iznad obraza (atrophoderma vermiculatum).

Dijagnoza se lako postavlja u toku kliničkog pregleda. Prepoznatljive sitne izbočine  boje kože, nekada oivičene sa izraženim eritemom oko dlačnog folikula, na dodir neravne površine.

Dermoskopijom se otkriva abnormalnost dlake - tanka, kratka, namotanа ili urasle u stratum corneum. Nekada se registruje deskvamacija i crvenilo.

Histološke odlike su epidermalna hiperkeratoza, hipergranuloza, začepljeni folikuli dlake i blag površinski perivaskularni limfocitni infiltrat.

Diferencijalna dijagnoza:

 • Atopijski dermatitis
 • Folikulitis
 • Milia 
 • Frinoderma(stanje kože koje nastaje zbog nedostatka vitamina A)
 • Lichen nitidus
 • Lichen spinulosus

Šta može ublažiti keratosis pilaris?

 • Upotreba rukavice ili sunđera za piling
 • Nanošenje hidratantne kreme sa keratoliticima -urea, salicilna kiselina, mlečna kiselina ili alfa hidroksi kiselina
 • Aplikacija lokalnih retinoida
 • Beta karoten tablete peroralno
 • Kratka lokalna primena slabih ili srednje jakih steroida ublažava svrab

Šta možemo očekivati kada je u pitanju keratosis pilaris?

Ne postoji određeni lek za keratosis pilaris, međutim, često dolazi do povlačenja ili ublažavanja simptoma tokom odraslog života, uglavnom zahvaljujući adekvatnoj nezi kože.

Autor: Dr Laura Lasinger , Specijalista Dermatovenerolog

Zakažite pregled već sada!

Pozovite nas na telefon +381 62 551 595.

Pozovi odmah
Zakažite pregled već sada!
Poliklinika Medic 062551595