Fleke na koži i Parfemi

Fleke na koži i Parfemi
26.06.2024. 15:16

Primetili ste trakaste, ovalne pigmentacije nalik privesku na vratu, licu ili rukama?

Ova prebojenost može biti posledica izlaganja suncu nakon nanošenja parfemskih preparata. Berloque dermatitis je dobio ime po francuskoj reči berloque, što znači privezak. Berloque dermatitis je fototoksična reakcija izazvana izlaganjem ultraljubičastom UVA zračenju na bergapten, koji je fotoaktivna komponenta ulja bergamota. Ova kombinacija izlaganja izaziva intenziviranje melanogenezu i hiperpigmentaciju. Bergapten je komponenta ulja bergamota, koje dolazi iz bergamot limete, Citrus bergamia i popularan je sastojak parfema i mirisa.

Izbegavanje parfema i kolonjske vode koji sadrže ovo jedinjenje je logično rešenje.

Ako je Berloque dermatitis Vaša dijagnoza, treba izbegavati parfeme koji sadrže ulje bergamota. Parfeme uvek treba nanositi na pokrivena područja kože, a ne na mesta izloženim suncu, pogotovo tokom leta.

Pacijentima u akutnoj fazi sa značajnim tegobama, hladni oblozi mogu biti od pomoći u ublažavanju simptoma ili kratkotrajna primena lokalnih kortikosteroida.

Prirodni tok Berloque dermatitisa je spontano povlačenje smeđih mrlja nakon nekoliko meseci, ali nekad mogu potrajati mnogo duže. Izbegavajte jako sunce kad god je to moguće, odaberite kreme za sunčanje SPF 50 koje pružaju aktivnu zaštiu od UVA i UVB zračenja.

Ako je pigmentacija dugotrajna, i predstavlja Vam estetsku smetnju, obratite se dermatologu!

Zakažite pregled već sada!

Pozovite nas na telefon +381 62 551 595.

Pozovi odmah
Zakažite pregled već sada!
Poliklinika Medic 062551595