Elektromioneurografija

25.01.2021. 22:34

Elektromioneurografija (EMNG) je elektrodijagnostička metoda kojom možemo utvrditi da li postoji oštećenje perifernih nerava i mišića , stepen tog oštećenja, eventualni uzrok, a time možemo dati prognozu za oporavak funkcije.

Kod oštećenja vratnih ili leđnih korenova (cervikobrahijalgije i lumboishialgije), EMNG pregledom ćemo utvrditi da li postoji akutno oštećenje nerava, koliko su oni ugroženi i da li je potrebna dalja dijagnostika ili, eventualno, konsultacija neurohirurga.

INDIKACIJE:

  • bol duž noge ili ruke izazvan oboljenjem kičmenih korenova
  • polineuropatija (oboljenje perifernih nerava izazvano dijabetesom ili nekim
    drugim endokrinim oboljenjem )
  • kompresije perifernih nerava u uzanim kanalima (sindrom karpalnog ili kubitalnog
    kanala)
  • oštećenja nerava posle povreda ekstremiteta
  • slabosti u sklopu drugih obolјеnja (autoimunih, zapaljenјskih)
  • oboljenja mišića

Opis procedure:

Pregled se izvodi pomoću kompjuterizovanog aparata za EMNG, u dve faze. Prva je snimanje provodljivosti motornih i senzitivnih nerava pomoću površinskih elektroda, pri čemu pacijent oseća samo blago peckanje pri dovođenju impulsa preko elektrode.

Drugi deo pregleda se izvodi iglenim elektrodama, primenjuju se igle za jednokratnu upotrebu, postupak može izazvati samo lakšu neprijatnost pri ubodu.

Uz dobru saradnju pacijenta i visoko stručno vođenje pregleda od strane elektromiografera, dobijaju se dragocene informacije o stanju nerava i mogućnostima njihovog lečenja i oporavka. Kasnije se istim pregledom može i pratiti proces oporavka.

dr Horvat Erika
spec. fizikalne medicine i rehabilitacije

Zakažite pregled već sada!

Pozovite nas na telefon +381 62 551 595.

Pozovi odmah
Zakažite pregled već sada!
Poliklinika Medic 062551595