Bolni čvorovi - Hidradenitis suppurativa

Bolni čvorovi - Hidradenitis suppurativa
12.05.2024. 09:13

Hidradenitis suppurativa je poznat i  kao acne inversa, je stanje koje uzrokuje stvaranje manjih ili većih, bolnih čvorova ispod površine kože. Kvržice se obično razvijaju na područjima trenja kože kao što su pazuh, prepone, zadnjica i grudi. Čvorići polako prolaze, ponavljaju se i mogu dovesti do stvarnja tunela ispod kože i ožiljaka. Nažalost, često se viđa kod mladih odraslih osoba. Hidradenitis suppurativa se razvija kada se folikuli dlake blokiraju zbog hormona, genetske predispozicije, pušenja cigareta ili prekomerne težine.

Hidradenitis suppurativa ima tendenciju da počne nakon puberteta, obično u 20-25 godini. Može potrajati godinama i pogoršati se tokom vremena. Utiču na svakodnevni život i emocionalno stanje. Žene imaju veću verovatnoću da razviju hidradenitis suppurativa.

Hidradenitis suppurativa može zahvatiti jedno ili više delova tela. Glavni simptomi su:

1.Miteseri.

2.Bolne kvržice veličine graška. Stanje obično počinje jednom, bolnom kvržicom ispod kože koja traje nedeljama ili mesecima. Kasnije se stvarju više izbočina, obično na područjima gde ima više znojnih i lojnih žlezda ili gde se kožne površine taru, kao što su pazusi, prepone, zadnjica i grudi.

3.Čvorići ili rane koje se otvaraju, iz njih se prazni sadržaj neprijatnog mirisa.

4.Tuneli. Vremenom se ispod kože mogu formirati tuneli koji povezuju nodule. Ove rane zarastaju sporo, ili ni se ni ne zatvore.

Neke osobe imaju samo blage naznake bolesti, dok drugi se suočavaju sa težom kliničkom slikom. Rana dijagnoza hidradenitisa suppurativa ključna je za efikasno lečenje. Obratite se dermatologu ili hirurgu ako je vaše stanje: Bolno, otežava kretanje, ne poboljšava se za nekoliko nedelja, vraća se u roku od nekoliko nedelja nakon lečenja, pojavljuje se na više lokacija na telu ili često bukne.

Hidradenitis suppurativa  se deli u stadijume-Hurley klasifikacija:

I. Blagi

II. Umereni

III. Teški

Terapija je složena, zahtevna , kako za pacijenta tako za lekara koji je je prepisuje.

To su mahom antibiotici, kortikosteroidi, hormoni, biosimilari, retinoidi, laser ili hirurška intervencija.

*

Antibiotici. Antibiotik koji se nanosi na kožu u obliku tečnosti ili gela može se koristiti za ublažavanje blagih simptoma. Za raširenije bolesti propisuju se antibiotske tablete: doksiciklin; klindamicin.

Intralezijske injekcije steroida. Triamcinolon acetonid smanjuje otok i upalu.

Hormonska terapija. Hormonske pilule, kao što su kombinovani oralni kontraceptivi koji sadrže estrogen, mogu biti efikasne za osobe sa blagim hidradenitisom suppurativa. Spironolakton se koristi za smanjenje potrebe za antibioticima i izotretinoinom.

Biološka sredstva. Ovi lekovi, koji se obično daju injekcijom, modifikuju imuni sistem na način koji ometa ciklus bolesti i poboljšava simptome i znakove bolesti u roku od nekoliko nedelja. (inhibitori faktora tumorske nekroze adalimumab (Humira) i infliksimab).

Retinoidi. Oralni retinoidi mogu biti opcija za neke pacijente.

Suplementi. Niacin Amid tablete ili kapsule.

Operativno lečenje je potrebno kada su prisutni tuneli i nodusi ili apsces.

Laserska terapija. se može se koristiti za ubažavanje simptoma hidradenitisa. Lasersko uklanjanje dlaka može pomoći u ranim fazama ove bolesti.

 

*Algoritam tretmana treba da bude individualan, a obično ga postavlja tim specijalista-dermatologa i hirurga ili dr.

Zapamtite, terapija na vreme može pomoći u kontrolisanju bolesti i sprečavanju komplikacija!

 

Autor : Dr Laura Lasinger, Dermatovenerolog

Zakažite pregled već sada!

Pozovite nas na telefon +381 62 551 595.

Pozovi odmah
Zakažite pregled već sada!
Poliklinika Medic 062551595