Blefaroplastika

27.08.2022. 23:19

Autor : Dr Branko Rudić, specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije

Tokom života očni kapci postepeno menjaju svoj izgled. Fiziološki proces starenja ne utiče na svakog od nas na isti način. Neki su po svojoj konstituciji, genetskoj osnovi ili po načinu života skloniji određenim manifestacijama starenja lica. S godinama koža gubi punoću, elastičnost i dobar tonus tkiva koje zamenjuju opuštenost, višak kože, stvaranje jastučića-vrećica, tamnih krugova i bora oko očiju. Sve to daje čoveku umoran i stariji izgled.

Estetski zahvat na kapcima zove se korekcija očnih kapaka ili blefaroplastika. Blefaroplastika uklanja neželjene efekte starenja, koriguje spuštene kapke, eliminiše vrećice ispod očiju i rešava preterano izražene nabore. Korekcija očnih kapaka jedan je od najčešćih zahvata pomlađivanja u estetskoj hirurgiji i spada u delikatne i vrlo efikasne estetske zahvate te je u rukama iskusnog estetskog hirurga bez većeg rizika za pacijenta.

Korekcija očnih kapaka najčešće se izvodi u lokalnoj anesteziji, ali se može izvoditi i u opštoj u trajanju od oko 30 minuta za gornje kao i 45 minuta za donje kapke. Višak kože i masnog tkiva precizno se odstranjuje prema izmerenom i ucrtanom obliku.Pristup masnom tkivu gornjeg i donjeg kapka omogućuju rezovi koji prate prirodne kožne nabore i linije.

Kod gornje blefaroplastike rez kože se postavlja u prirodnom naboru gornjeg kapka (sulkusu) tako da je ožiljak, nakon završenog lečenja, praktično nevidljiv. Donja blefaroplastika izvodi se rezom kože odmah ispod donjih trepavica koji ne ostavlja vidljiv ožiljak.

Nakon operativnog zahvata pacijent se zadržava pod hiruškom opservacijom nekoliko sati , a potom otpušta na kućnu negu.

U prvih 24h posle operacije preporučuje se hlađenje oka pomoću hladnih obloga, kao i mirovanje u ležećem položaju.

Kontrola je predviđena nakon tri dana od operativnog zahvata.

Konci se odstranjuju četvrtog do sedmog dan nakon operacije.

Pacijent može imati pojačano stvaranje suza i/ili osećaj stranog tela u očima oko dve nedelje.

Modrice i otoci obično prolaze za 10–14 dana. Karakteristika ovog zahvata je potpuni izostanak postoperativnih bolova te nema potrebe za primenom analgetika.

U prve 2-3 nedelje moguća je prolazna asimetrija očnih kapaka što nikako ne treba zabrinjavati pacijenta.

Pacijenti se najčešće vraćaju na posao nakon desetak dana, a neki čak ranije uz upotrebu sunčanih naočara.

Zakažite pregled već sada!

Pozovite nas na telefon +381 62 551 595.

Pozovi odmah
Zakažite pregled već sada!
Poliklinika Medic 062551595