Akne na licu - bubuljice - kako ih se rešiti?

Akne na licu - bubuljice - kako ih se rešiti?
28.09.2022. 23:22

Autor: Dr med spec Laura Lasinger, Dermatovenerolog

Bubuljice, Akne ili Latinskim nazivom Acne vulgaris

su frekventna pojava kod tinejdžera, ali se stvaraju i do treće decenije života.

Patogeneza je vezana za genetsku predispoziciju, prekomernu produktivnost sebacealnih žlezda i poremećaj procesa orožavanja izvodnog kanala istih uz prisustvo Propionibacterium acne anaerobne bakterije. Glavni akter u razvoju akni je androgen dihidrotestosteron, koji se stvara u količinama od 2-20 puta većim u odnosu na osobe koje imaju zdravu kožu i zato nastaje hiperstimulacije pilosebacealnih jedinica.Na stvaranje akne utiču hormonalni status, ishrana i stres kao i koegzistirajuća oboljenja.

Kako je otežana evakuacija sadržaja sebacealne žlezde, dolazi do distenzije izvodnog kanala i hemotakse proinflamatornih medijatora koji favorizuju upalu, proces rezultuje eflorscencijom na koži crvene boje, elevirane papule tj bubuljice, do nekoliko milimetara dijametra sa centralnom gnojnom kolekcijom, koja se nekada spontano prazni, a istiskivanjem uglavnom ostavlja ožiljak.

Uzrok akni na licu:

 • Propionibacterium acne
 • hiperprodukcija sebuma
 • prekomerno orožavanje izvodnih kanala lojnih žlezda
 • inzulinska rezistencija
 • disfunkcija štine žlezde
 • policistični jajnici
 • grupe lekova
 • ishrana
 • kozmetička sredstva
 • preosetljivost na normalne količine androgena
 • DHEA-S, FSH, testosteron 

Bubuljice se mogu videti na licu, tipično na licu u distribucijom u T-zoni i na ledjima. Akne na licu su i estetski problem.

Akne su prepoznatljive već u njihovom ranom stadijumu i preporuka je da se one leče sa strane specijaliste za kožne bolesti. Neadekvani tretmani ili korišćenje raznih sredstava mogu nekad pogoršati kliničku sliku, a nakon toga je i terapija otežana.

Akne na licu kod žena mogu se javiti i nakon puberteta , i potrebno je temeljno ispitati etiologiju istih.

Kako u osnovi pojave akni mogu biti i hormonski poremećaji, policistični jajnici i druga stanja u sklopu kojih se kao jedno od manifestacija bolesti upravo javljaju bubuljicama slične promene. 

Terapijski pristup je multidisciplinaran ukoliko za postoji indikacija ,a tim stručnjaka čine dermatolog, ginekolog, endokrinolog, psiholog…

Lečenje akni zahteva mnogo strpljenja kako sa strane mladog pacijenta tako i sa strane doktora. Ista je slučaj i kod muškaraca i žena koji imaju uporne bubuljice u zrelom dobu , praćeno intenzivnim mašćenjem lica ili leđa. Potrebno je predočiti karakter bolesti, precizirati dijagnozu, predvideti tok i modalitete terapije. Lečenje je uvek individualno jer se na taj način može prognozirati najbolji efekat za pacijenta koji ima akne.

Neretko u blažim oblicima bubuljice se kod omladine ublažuju dopunskim lekovitim sredstvima koji u sebi sadrže razna jedinjenja sa blagotvornim dejstvom na upalni proces u pilosebacealnoj jedinici, poseduju antioksidativna svojstva i deluju antibakerijski, pri tome nemaju nikakve nuspojave.Sam pacijent ili roditelj rađe prihvataju terapiju dermatologa koja se delom bazira na prirodnim preparatima i kombinuje se sa topijskim lekovima u obliku krema ili gela.

Akne na licu se često pokušavaju lečiti prirodnim lekovima, što delimično može imati dobar efekat i smatra se pomoćnim sredstvom u pored klasične terapije.

Ovakav pristup kod izbora startne terapije kod početnih oblika akni, ima cilj da u nekim slučajevima pacijenta poštedi od uzimanja lekova.

Lokalna terapija se primenjuje u većini slučajeva u kombinaciji sa lekovitim sredstvima ili antibioticima peroralno. Najviše se prepisuju retinoična kiselina, arotinoid adapalen, kombinacije izotretinoina, glikolne kiseline,.itd.. kao i azalaična kiselina.

U srednje teški i teškim uplanim varijantama akni terapija izbora su neki od sistemskih lekova tipa izotretinoina i tetraciklina. Oni se uzimaju po šemi i isključivo po preporuci lekara.

Određene kategorije osoba koji imaju problem sa aknama su kandidati za medicinski hemijski piling. Pilingom se odstranjuje sloj kože razne debljine, što dovodi do otvaranja zatvorenih izvodnih kanala i izbeljivanja fleka koje su nastale nakon upaljenih akni/gnojnica. 

Za postizanje maksimalnog terapijskog učinka neophodno je konstantna komunikacija pacijenta sa svojim dermatologom, vezano za doziranje i aplikaciju, prilagodjavanje doza i kombinacija lekova. Svaki kandidat za lečenje bubuljica drugačije reaguje na ordinirane lekove, preparate odnosno kreme, zato je redovna kontrola osnova za adekvatno praćenje bolesti.

Važno je pridržavati se dijete bez namirnica sa visokim glikemijskim indeksom, manje masne hrane i veštačkih aroma, konzervansa.

Zakažite pregled već sada!

Pozovite nas na telefon +381 62 551 595.

Pozovi odmah
Zakažite pregled već sada!
Poliklinika Medic 062551595