Hematomi - Kada treba da se zabrinemo?

Hematomi - Kada treba da se zabrinemo?
07.03.2023. 15:31

Hematom je pojava izlivanja krvi ispod površine kože. Nastaje povredom krvnog suda ili promenama u sastavu naše krvi. Zbog toga su uzroci različiti- najčešće je u pitanju povreda, razni lekovi, suplementi ali i autoimune i hematološke bolesti. 

Modrica je obično karakteristične plave ili ljubičaste boje a vremenom se menja u žućkastu i zelenkastu boju. Ako vam se čini da dobijate modrice suviše lako, da se javljaju na nogama, rukama i drugim delovima tela od običnog doticanja ili kao da nastaju ni od čega- da li treba da se zabrinete?

Od lekova je Aspirin i Plavix čest krivac za pojavu modrica i na najmanji dodir ili udarac a takđe dugotrajna terapija kortikosteridnim lekovima, mastima ili inhalatorima moze doprineti lakom nastajanju modrica naročito na koži šaka i podlaktica.

Od lekova za bolove Brufen Diklofenak, Nimulid ili neki drugi antireumatik su česti krivci.

Suplementi, beli luk, đumbir, žen-šen, omega-3 masne kiseline (riblje ulje), patuljasta palma i vitamin E mogu doprineti nastanku neobjašnjivih potkožnih hematoma.To je dobar podsetnik da konsultujete svog lekara ili farmaceuta pre nego što uzmete na svoju ruku bilo koji suplement.

Takođe estrogeni-ženski hormoni mogu uzrokovati lakši nastanak modrica nego kod pripadnika “ jačega “ pola. Hormon ženstvenosti doprinosi širenju krvnih sudova i samim tim lakšim izlivanje krvi i nastajanju većih modrica.

Nasuprot tome muškarci imaju deblju kožu sa više kolagenih vlakana, koji drži krvne sudove jače umrežene u koži i tako ih štiti od povreda.

Starenje kao faktor najviše pogađa populaciju iznad 70 godina. U ovim godinama je znatno manja trauma dovoljna da se stvori hematom.

Koža postaje tanja i krvni sudovi su osetljiviji, što vas čini podložnijim stvaranju hematoma. Starenjem kože gube se masti i kolagen koji su ranije štitili vaše krvne sudove. Krvni sudovi gube elastičnost, što ih čini podložnijim povredama.

Od hematoloških bolesti najčešći uzroci krvarenja su kod Hemofilije A i von Willebrandtove bolesti. Ako se ispoljavaju u blažim formama onda su to produžena krvarenja posle vađenja zuba ili nekih drugih intervencija.

Nedostatak dva vitamina je vrlo važan. A to su vitamin C i K. Bolest skrobut uzrokovana nedostatkom vit C je danas vrlo retka. Vitamin C je posebno važan za zarastanje rana i kože. Bez dovoljno vitamina C krvni sudovi su podložniji povredama. 

Kako se brzo osloboditi hematoma?

Nažalost, nema mnogo toga što možete uraditi da se ubrza proces izlečenja hematoma. Potrebno je i do 2 nedelje da hematom prođe. Kako organizam apsorbuje višak krvi, hematom prolazi kroz nekoliko faza; od početne crne/plave/ljubičaste boje, preko zelene i žute, do svetlo braon pre potpunog nestanka. Ozdravljenje se može malo ubrzati ako je uzrok trauma. A to je neposredno nakon samog udarca do 24 h posle povrede. Uzmite pakovanje leda i držite ga na bolnoj površini 10-ak minuta nekoliko puta tokom dana. To će suziti krvne sudove i usporiti širenje ljubičaste boje koja se na početku javlja. 

Ukoliko modrice potraju, bolne su, ograničavaju pokret ili se pojavljuju iznenada i veoma često obavezno posetite lekara.

Autor: Dr Laura Lasinger, Specijalista dermatovenerolog

Zakažite pregled već sada!

Pozovite nas na telefon +381 62 551 595.

Pozovi odmah
Zakažite pregled već sada!
Poliklinika Medic 062551595