Kako lečiti infekcije kože u trudnoći?

Kako lečiti  infekcije kože u trudnoći?
04.04.2024. 10:14

Mnogi lokalni i sistemski lekovi su bezbedni za terapijsku primenu kod trudnica sa bakterijskim, virusnim i gljivičnim infekcijama. Ipak nekoliko grupa medikamenata moramo izbegavati ili ih koristiti sa oprezom tokom trudnoće zbog mogućih rizika za plod.

Bakterijske infekcije

Impetigo: Lekovi prvog izbora su lokalni mupirocin, oralni cefalosporini prve generacije i oralni dikloksacilin.
Celulitis: Preporuka su oralni ili intravenski penicilin, oralni cefalosporini prve generacije i oralni dikloksacilin
Apscesi: Preporučuju se incizija i drenaža.
Ukoliko pacijent sa atopijskim dermatitisom ima sekundarnu infekciju kože – prva linija oralne antibiotske terapije je penicilinom ili cefalosporinima prve generacije. Lokalno se sme koristit mupirocin, dermatol, eritromicin i metronidasol.

Gljivične infekcije

Klotrimazol (Canesten) je prvi izbor za lokalno lečenje za lokalnu terapiju tinea corporis (gljivično oboljenje kože), zatim mikonazol ili ketokonazol (Nizoral). Postoje ograničeni podaci za lokalni terbinafin (Lamisil) i ciklopiroks tokom trudnoće, ali su verovatno bezbedni.

Nistatin je siguran antimikotik, ali manje efikasan od drugih opcija. Klotrimazol, mikonazol i ketokonazol se koriste kao lokalna terapija i u trudnoći.

Tinea versicolor u trudnoće, ograničena upotreba klotrimazola ili mikonazola smatra se sigurnom, a cink piritionski sapun može se koristiti za šire područje.

Preporučeni oprez pri upotrebi selen sulfida (Selsun Blue), mada je ograničena primena sigurna, kada je pacijent koristi na manjim površinama tela.

Za sistemske antifungalne tretmane, flukonazol (Diflucan), ketokonazol (Nizoral) i itrakonazol treba izbegavati u trudnoći zbog rizika od nastanka urođenih mana i anomalija!
Griseofulvin se ne preporučuje tokom trudnoće.

Čini se da oralni ili topikalni terbinafin nije povezan sa povećanim rizikom kod trudnica. Svakako, racionalno je sačekati nakon trudnoće, kako bi lečili recimo jedan gljivično oboleli nokat.

Virusne infekcije

Za herpes simpleks, aciklovir je najbolji izbor.

Podofilotoksin, Podofilin je izuzetno opasan u trudnoći!

Kantaridin i imikvimod (Aldara) za terapiju HPV treba izbegavati u trudnoći!

Autor: Dr Laura Lasinger, dermatovenerolog

Zakažite pregled već sada!

Pozovite nas na telefon +381 62 551 595.

Pozovi odmah
Zakažite pregled već sada!
Poliklinika Medic 062551595