Sklerozacija vena i kapilara Subotica

Lečenje proširenih vena

Proširene vene na nogama jedan su od najčešćih medicinskih problema odrasle ženske populacije.Ova pojava je u početku samo esttsak smetnja ali može da dovede i do ozbiljnijeg stanja ako se ne leči.

Muškarci ređe imaju proširenje vena. Za većinu površinski proširenih vena nije potreban medicinski tretman, no ako one predstavljaju izraziti estetski problem, mogu se tretirati sklerozacijom.

Sklerozacija vena i kapilara

Sam zahvat je bezbolan kod većine ljudi jer ubod ne boli, a nekad se oseća  peckanje prilikom ubrizgavanja sredstva. Kod 50-90% pacijenata se može očekivati poboljšanje . Efikasnot terapije najviše zavisi od pacijenta i pridržavanju savetu hirurga . Rezultati se vide odmah kod manjih vena i kapilara dok kod većih vena potrebno je nekoliko nedelja da se povuku.

Tretman se može ponavljati po potrebi, razmak između terapije je oko 7-14 dana.  Potrebno 2-3 tretmana da bi se kapilare i vene nogu uklonile.  Preduslo  za zahvat je nošenje elastičnog kompresivnog zavoja između tretmana, i mesec  dana nakon  zadnjeg tretmana.

Preporuka je da se sklerozacija se radi u hladnije doba godine kada je ugodnije  nositi elastične čarape ili kompresivni zavoj.
Neželjena dejstva  sklerozacije su  retka,  javljaju se u vidu blagog crvenila ili hiperpigmentacija na mestu uboda.

Skleroterapija

Sklerozacija vena je jednostavna metoda  kojom se određenim hemijskim sredstvima koje se injekcijom ubrizgavaju u lumen proširene  vene, oštećuje njene zidove vene, i dovodi do zatvranja te venske grane. 

Sama procedura se izvodi u operacionoj sali za male hirurške intervencije,  nije potrebna anestezija , i u odnosu na postignute rezultate je metoda izbora za one pacijente kojima nije potreba operacija vena. Sklerozacija vena još uvek ima prednost u odnosu na lasersku obliteraxiju vena- naime kod laserske intervencije se nererko dešavaju neželjeni efekti tipa oštećenje limfatika, što dovodi do pojave nekada i trajne limne staze u ekstremitetu gde se radila intervencija. Skleroterapija koju izvodi iskusan hirurg, nosi minimalne rizike od nastanka takvih neželjenih efekata. Zbog pojave revaskularizacije , nekada je potrebno ponoviti sklerozaciju iste ili okolne regije.

U današnjem dobu, skleroterapija je još uvek na prvom mestu za otklanjanje estetskih problema koje proširene vene predstavljaju. 

Nakon tretmana potrebno je nositi elastični zavoj,odnosno elastičnu čarapu.

Kompresivna terapija

U praksi se primenjuju elastične čarape stepena kompresije 1 Ili 2,odnosno elastični zavoj.

Pokazalo se da već tri dana primene kompresivne terapije nakon sklerozacije retikularnih vena i taleangiektazija daju znatno bolje rezultate nego kada se kompresivna terapija ne primenjuje,a da se još nešto bolji rezultati mogu očekivati ako se kompresivna terapija primenjuje tri nedelje.

Takođe, adekvatna primena kompresivne terapije nakon sklerozacije vena  poboljšava rezultate lečenja. Nakon sklerozacije vena postavlja se kompresivni zavoj  stepena kompresije 1 ili 2. 

 

 
 
 
 

Zakažite pregled već sada!

Pozovite nas na telefon +381 62 551 595.

Pozovi odmah
Zakažite pregled već sada!
Poliklinika Medic 062551595