Fascinantni sustret uma i kože - Psihodermatologija

Fascinantni sustret uma i kože - Psihodermatologija
12.02.2024. 13:36

Zašto je važno da dermatolog obrati posebno pažnju, kada se pacijent požali da od nervoze opada kosa, bukne lice, javlja se crvenilo i ljuspanje glave, da se intenzivira psorijaza ili se upale bubuljice?

Svakodnevno se spominje uticaj psihifizičkog stresa na kožu, koji dovodi do pogoršanja kožnih promena, okidač je za neke kožne bolesti ili je konkretan krivac za nastanak psihodermatoza. Emotivna konstitucija pojedinca nije jedino objašnjenje, pošto naravno i drugi faktori doprinose razvoju napomenutih kožnih bolesti: genetika, hormonalni status, profil vitamina i oligoelemenata u organizmu, ishrana, fizički napor, umor, uticaj sredine, itd.

Psihodermatologija je specijalnost koja ističe povezanost psihijatrije i dermatologije. Pojavljuje se kao integrisani klinički pravac u dermatologiji. Koža i centralni nervni sistem su fascinantno povezani svojim zajedničkim embrionalnim poreklom – ektodermom. imaju zajedničke neuromodulatore, peptide i biohemijske sisteme za interni prenos informacija. Psihijatrija je fokusirana na unutrašnje “nevidljive” simptome, a dermatologija na spoljašnje vidljive kliničke znake na koži. Korelacija između kožnih bolesti i psihe je evidentna. Bolja patofiziološka interpretacija ovih problema, uz biopsihosocijalne pristupe i psihodermatologije u praksi je naredni korak. Naučna straživanja kao što su prospektivne studije i terapijska ispitivanja o povezanosti kože i uma mogu pružiti bolji uvid u ovo još nepotpuno otkriveno veoma atraktivno područje medicine.

Klasifikacija Psihodermatoza

  1. Psihofizioloska grupa -Bolesti kože koje su delom posledica pshičkog disbalansa
    •Alopecia areata
    •Psoriasis
    •Dermatitis Seborrhoica
    •Neurodermitis/Eczema
    •Acne
    •Rosacea
  2. Bolesti kože koje dovode do psihičkih smetnji
    Teške akne, Psorijaza, Effluvium i alopecia, Bulozne dermatoze
  3. Psihijatrijska stanja koja se manifestuju kao dermatoze
    •Deluzioni poremećaj Morgellon,
    •Pathomimia. Trichotillomania
    •Prurigo nodularis
    •Vulvodynia

Dermatolog određuje dijagnozu i terapiju na osnovu detaljnog pregleda kože i dobro uzete ankete, a po potrebi predlaže dopunska psihoterapija ili prepisivanje psihofarmaka od strane psihijatra.

Preporuka je interdisiplinarni pristup u lečenju određenih stanja u dermatologiji koja se zapravo razvijaju i dramatizuju zbog stresa, i jesu najčešće duševne prirode. Psihoterapija i konsultacija psihijatra, dečijeg psihologa kod mlađe populacije, u nekim slučajevima doprinosi stabilizaciji ili regresiji oboljenja kože kod kojih se identifikuju psihički faktori kao “trigger” ili uzrok.

Autor: Dr Laura Lasinger
Dermatovenerolog

Zakažite pregled već sada!

Pozovite nas na telefon +381 62 551 595.

Pozovi odmah
Zakažite pregled već sada!
Poliklinika Medic 062551595