Rak prostate - Kada treba početi sa skriningom?

Rak prostate - Kada treba početi sa skriningom?
04.07.2023. 17:40

Rak prostate često ne daje nikakve simptome dok bolest ne napreduje, a skrining može pomoći u ranom otkrivanju, kada su dobre šanse za uspeh terapije.

Prostata je žlezda oblik kestena veličine 3-4 cm koja se nalazi između bešike i penisa.

Većina starijih muškaraca ima neke ćelije raka u prostati. Ali budući da one  obično rastu sporo, kod većine njih ne izazivaju simptome niti utiču na kvalitet života. Razlog zašto se kod nekih muškarca razvije rak prostate, a kod drugih ne, ostaje enigma.                       

Stariji muškarci imaju mnogo veću verovatnoću da obole od raka prostate nego mlađi muškarci. Muškarac koji u porodici zna za dijagnozu raka prostate, jajnika, dojke, debelog creva, karcinom pankreasa ili mutacije gena (kao što je BRCA) ima veći rizik da će razviti rak prostate nego muškarac koji nema članove porodice s tom bolešću. Manja je verovatnoća da muškarci sa zdravim načinom života,koi podrazumeva rekreaciju, sport, uravnoteženu ishranu, kompenzaciju stresa – obole od raka prostate.

Lečenje raka prostate uključuje operaciju prostate i terapiju zračenjem. Budući da ovi protokoli često uzrokuju nuspojave kao što su inkontinencija i erektilna disfunkcija, a rano operativno lečenje  ili zračenje ne znači uvek kompletno izlečenje od bolesti, nova strategija je kontinuirano medicinsko praćenje ovih pacijenata.

To podrazumeva monitoring karcinoma niskog rizika i preduzimanje radikalne terapije samo kada se ustanovi da bolest progredira, odnosno kada  se detektuje rast tumora. 

Skrining za rak prostate kod muškaraca bi trebao početi u  40-im godinama.

PSA testom se meri nivo antigena specifičnog za prostatu u krvi. 

PSA je protein koji proizvode ćelije prostate. Ćelije raka prostate imaju tendenciju da proizvode više PSA, tako da porast  PSA može upozoravati na problem, uz napomenu sa postoje i drugi ,benigni poremećaji, koji mogu uticati na povećanje PSA.

PSA je primarni alat za skrining  zdravih muškaraca bez simptoma. 

Kada se dijagnoza raka prostate potvrdi biopsija, PSA se rutinski koristi za procenu rizika pacijenata sa dijagnostikovanim karcinomom prostate niskog stepena maligniteta koji se nalaze pod aktivnim nadzorom, kao i za i praćenje nakon sprovedene  terapije.

Za urologa PSA test je jedan od mnogih vodića koji je indikator da li lečenje deluje i da li se rak aktivirao.

Pored PSA skrininga, u zavisnosti od Vaših rezultata, urolog može preporučiti:

  • Digitalni rektalni pregled
  • Biopsiju prostate
  • Testiranje na Slobodni  PSA 
  • MRI 

 

Autor: Dr Aleksandar Pejin , Urolog

Zakažite pregled već sada!

Pozovite nas na telefon +381 62 551 595.

Pozovi odmah
Zakažite pregled već sada!
Poliklinika Medic 062551595