Radiotalasna hirurgija

Radiotalasna hirurgija
27.08.2022. 23:28

Autor : Dr med spec Laura Lasinger, Dermatovenerolog

Radiotalasi se koriste u domenu dermatologije za odstranjivanje solarnih keratoza, mekih visećih fibroma, bradavica, polnih bradavica, moluski, malih hemangioma, sitnih telangiektazija, kutanih retencionih cista i nekih vrsta manjih pedunkuliranih mladeža. Neki od ovih promena predstavljaju estetsku smetnju i pacijenti dolaze sa željom da se sa najmanjim diskomforom reši problem.

Aparatura koristi radiotalase na 4 MHz s minimalnom disipacijom energije, što znači da je okolno oštećenje tkiva minimalno dok se ciljana promena eliminiše precizno i brzo.

Planiranje radotalasne intervencije kao terapijske opcije, podrazumeva konsultativni pregled kod dermatologa, ginekologa, urologa , itd.

Promene koje su zbog svoje veličine, nepravilne pigmentacijeili bilo kojeg atributa koji ih čini suspektnim na malignitet operišu se klasičnim hirurškim postupkom sa strane hirurga ili druge operativne specijalnosti.

Radiotalasna hirurgija se izvodi u maloj operacionoj sali, a za pacijenta nije potrebna posebna priprema .

Nakon intervencije 7 do 14 dana, u zavisnosti od lokalizacije, kao i brzine procesa zarastanja uz pomoć epitelizirajućih krema ili gelova, stvorena krasta otpada i ostaje jedva vidljiv ili neprimetni ožiljak.

Intervencija ima neke prednosti u odnosu na klasičnu hirurgiju - naravno samo ukoliko su opravdane indikacije- kao što je faktor vremena, ekonomičnosti, komfor za pacijenta i doktora, nema šavova posle kojih bi se morali vaditi konci, promena se eliminiše s minimalnim narušavanjem marginalnog zdravog tkiva i što je vrlo važno, uz dobar estetski učinak.

Zakažite pregled već sada!

Pozovite nas na telefon +381 62 551 595.

Pozovi odmah
Zakažite pregled već sada!
Poliklinika Medic 062551595