PLAZMA TERAPIJA

07.06.2018. 12:48

Plazma ili PRP (Platelet Rich Plasma) terapija je revolucionarna terapija koja na potpuno prirodan način ubrzava oporavak nakon povreda i zapaljenskih stanja sistema organa za kretanje: zglobova, mišića, tetiva, ligamenta, meniskusa, hrskavice. Osim što ima uticaj na regeneraciju tkiva ova metoda pobošljava opšte stanje organizma omogućavajući lakše i bezbolnije kretanje.

Poseban blagotvorni uticaj ispoljava kod degenerativnih oboljenja zglobova kao što su gonartroza (degenerativne promene zgloba kolena), koksartroza (degenerativne promene zgloba kuka), artroza zgloba ramena, lakta, skočnog i ručnog zgloba, direktno podstičući regeneraciju hrskavice i usporavajući njeno dalje propadanje. Kod sportista i rekreativaca direktno utiče na poboljšanje performansi uz postizanje boljih rezultata. Ubrzava oporavak nakon operativnog lečenja sportskih i drugih povreda (nakon artroskopija, ligamentoplastika, reparacija i ekscizija meniskusa, operacija Ahil-ove tetive, nakon operacija tetiva šake i stopala, te nakon operacija na mišićima i zglobovima.

Plazma bogata trombocitima je krvna plazma sа koncentrovanim trombocitima i drugim faktorima rasta. Koncentrovani trombociti PRP sadrže velike rezervoare bioaktivnih proteina uključujući faktore rasta koji su od vitalnog značaja da pokrenu i ubrzaju oporavak tkiva i regeneraciju.

Za pripremu PRP, je potrebna mala količina krvi iz ruke. Krv se zatim stavlja u centrifuge. Centrifuga odvaja krvnu plazmu bogatu trombocitima od ostalih krvnih elemenata. Plazma bogata trombocitima se potom ubrizgava na odgovarajuće mesto (zglob, mišić, tetivu, tetivnu ovojnicu) gde odmah počinje da ispoljava svoje dejstvo. Ovi trombociti otpuštaju posebne faktore rasta koji dovode do isceljenja tkiva. PRP terapija je potpuno bezbolna i bez ozbiljnijih neželjenih efekata. Radi se u potpuno sterilnim uslovima. Za precizniju primenu se može koristiti navigacija putem ultrazvuka. Sva oprema koja se karisti, kao i posebni reagensi za koncentrovanje faktora rasta su proizvedeni od strane eminentnog švajcarskog proizvođača licenciranog za rad u našoj zemlji.

Najčešće indikacije za primenu PRP terapije su: degenerativne promene na hrskavici zglobova, teniski i golferski lakat, plantarni fasciitis, tendinitis Ahilove tetive, tetiva kvadricepsa, bicepsa i tricepsa, sindrom rotatorne manžetne ramena, burzitisi, stanja nakon rupture mišića i uganuća zglobova, stanja nakon operacija na lokomotornom sistemu.

Autor: Dr Mirsad Maljanović, specijalista ortopedije i traumatologije