Koža i Sunce

03.04.2018. 09:03

Dani su sada duži, postaje je toplije i sunce jače sija. Provodimo više vremena napolju u parku, bašti i na sportskim terenima.

Blagotvorno sunce nam je neophodno ali moramo biti oprezni koliko, kada i na koji način uživamo u njemu. Ultraljubičasti zraci mogu doprineti razvoju melanoma i karcinomu kože. Broj oblelih od ovih malignih tumora je u porastu. Upravo je zbog toga veoma značajna zaštita od sunca koji je prirodni izvor
ultraljubičastih zraka. Stručnjaci su tu da pruže dovoljno informacija o pravilnoj zaštiti čovekovog omotača kako bi prevencija nastanka ozbiljnih oštećenja kože sunčevim zracima bila efikasnija.

Koža deteta je vrlo osetljiva i otkriveni delovi se uvek moraju namazati pre zadržavanja na suncu faktorom zaštite od 30 do 50. Obratiti pažnju na zaštitu lica koje je najduže i najčešće izloženo u toku dana. Kada smo na plaži neka to bude van perioda od 10 h do 16 h. Posle ulaska u vodu i tuširanja fotoprotektivne kreme se ponovno nanose svaka 2 sata.

Boravak ispod krošnje drveta ne predstavlja potpunu barijeru UV zracima kao ni poluprozirni suncobrani. 
Svetlopute osobe sa plavim očima imaju povećani rizik od zadobijanje opekotina na suncu i kasnijeg nastanka malignih tumora kože.
Ukoliko želimo pripremiti kožu za letovanje, negujmo je hranljivim kremama,zaštitimo je preparatima sa visokim faktorom zaštite i postepeno produžujmo 
po 15 minuta izlaganje suncu. Uzimanje beta karotena u obliku kapsula može biti imati blagotvorno dejstvo. Kako bi očuvali turgor kože potrebno je unošenje dovoljne količine tečnosti, pre svega vode.

Solarijum ne smeju koristiti deca, a odrasli ne bi trebali da prekomerno borave u njemu. Solarijum se ne preporučuje kao način pripreme kože za leto.
Sunce i solarijum mogu izazvati opekotine i dovesti do prevremenog starenja kože kao i do pojave prekanceroznih lezija odnosno zloćudnih kožnih tumora.
Losioni za samopotamnjivanje su bezbedni način tamnjenja ali ne pružaju zaštitu od sunčevih zraka.
Kod izbora fotoprotektivnih proizvoda potražite savet Vašeg dermatologa ili farmaceuta.

Zaštita od sunca počinje od proleća do jeseni

  • Antisolarne kreme koristiti kada smo na otvorenom, u šetnji ili tokom sportskih aktivnosti

  • Svakodnevno koristiti fotoprotektivne kreme, sprejevi ili stikovi (od 15 do 50) u zavisnosti od jačine sunca, dužine izlaganja, tipa kože, uzrastu i lokaciji boravka.

  • Leti odabrati odeću u svetlijim bojama od prirodnih materijala

  • Zaštitimo glavu kačketom, šeširom

  • Nosimo naočare za sunce

  • Zaklonimo se od sunca u periodu od 10 h do 16 h

Autor: Dr med spec Laura Lasinger, Dermatovenerolog

Zakažite pregled već sada!

Pozovite nas na telefon +381 62 551 595.

Pozovi odmah
Zakažite pregled već sada!
Poliklinika Medic 062551595