Kako se menja koža tokom trudnoće?

Kako se menja koža tokom trudnoće?
12.02.2023. 12:01

Mnoge žene primećuju promene na koži tokom trudnoće koje se pojavljuju kao fiziološka posledica niza hormonalnih i metaboličkih dešavanja u telu žene koja je u drugom stanju:

- Tamnija prebojenost areola i bradavica ili unutrašnjih strana bedara
- Melasma - smeđa fleka na licu (na obrazima, iznad usana ili na čelu)
- Linea nigra—tamna linija koja se proteže od pupka do stidnice
- Strije
- Akne
- Spider teleangiektazje
- Proširene vene

Zašto se tokom trudnoće menja pigmentacija?

Pigmentacije nastaju pod uticajem MSH (melanocitni stimulirajući hormon) i pod uticajem estrogena i progesterona. Posebni oblici lokalizovanih pigmentacija su veće nepravilne smeđe fleke u predelu čela, obraza i gornje usne i nazivaju se chloasma gravidarum, melasma ili "maska trudnoće". Uzrokovane su povećanjem melanina, prirodne supstance koja daje boju koži i kosi.
Kako biste sprečili pogoršanje melazme, koristite kremu za zaštitu od sunca i šešir širokog oboda uvek kada ste na otvorenom i izloženi suncu!
Obično nestaju sami od sebe nakon porođaja, mada nekim ženama tamne mrlje ostaju godinama.
Značajne su lokalizovane pigmentacije koje se zapažaju u predelu bradavica, genitalija i lineae alba (srednja trbušna linija) koja potamni i postaje linea fusca(nigra).
U trudnoći se mogu promeniti i prethodno postojeći mladeži. Oni se povećavaju ili njihova pigmentacija postaje intenzivnija zbog ubrzane mitotičke aktivnosti u dermu. Osim promena postojećih nevusa, nekada se pojavljuju brojne sitne obojene mrke izrasline tipa seboroičnih keratoza ili papiloma koje nisu običajene fiziološke promene.

Šta su strije?

Kako stomak raste tokom trudnoće, na koži se pojavljuju crvenkaste linije koje se nazivaju strijama. Javljaju se zbog brzog rastezanja kože prateći rast bebe u stomaku. Do trećeg trimestra mnoge trudnice imaju strije na trbuhu, zadnjici, grudima ili bedrima. Tragovi sitnih pukotina ispod ravne kože su bledi, a ponekad tamniji.

Postoje preparati koji delom spečavaju nastanak strija. Korišćenje bogate emilijentnes kreme može pomoći da vaša koža ostane meka, i da se smanji pojava strija. Strije se postepeno povlače nakon rođenja bebe.

Da li su akne česte tokom trudnoće?

Mnoge žene imaju akne tokom trudnoće. Ukoliko su se akne već pojavile ranije pre trudnoće, mogu se pogoršati se tokom trudnoće ili potpuno nestati. Neke žene koje su oduvek imale čistu kožu ponekad primećuju pojavu akne nakon što zatrudne.

Kako negovati lice ako imate akne tokom trudnoće?

Ako se pojave akne tokom trudnoće, lice perite blagim sredstvom za čišćenje i mlakom vodom. Birajte kozmetiku bez ulja, koja nije komedogena!

Šta uzrokuje spider teleangiektazje?

Hormonalne promene i veće zapremine krvi u vašem telu tokom trudnoće mogu uzrokovati pojavu mreže sitnih crvenih , plavičastih kapilara poznatih kao prošireni kapilari na vašem licu, grudima, vratu i rukama.
Javljaju se u prvoj polovini trudnoće. One bi trebale nestati nakon što se beba rodi.

Izražene vene u trudnoći

Težina i pritisak vaše materice mogu smanjiti protok krvi iz donjeg dela tela i dovesti do otoka vena na nogama i bolnosti, nelagodnosti. Proširene vene mogu se pojaviti i na vulvi, u vagini i rektumu (hemoroidi).

Koja se specifična oboljenja kože mogu javiti tokom trudnoće?

1.Pruritične urtikarijske papule i plakovi u trudnoći -PUPPP
2.Prurigo u trudnoći
3.Pemphigoid gestationis
4.Intrahepatična holestaza u trudnoći

Šta su pruritične urtikarijske papule i plakovi trudnoće (PUPPP)?

Kod PUPPP-a, male, crvene kvržice i koprivnjača pojavljuju se na koži odmakloj trudnoći. Izbočine mogu formirati veće blago izdignute ploče koje jako svrbe. Ove papule se obično prvo pojavljuju na koži stomaka i mogu se proširiti na bedra, zadnjicu i grudi. Nestanu nakon porođaja. Vaš lekar može propisati lekove koji će pomoći za smanjenje intenziteta svraba.

Šta je prurigo u trudnoći?

Uz prurigo u trudnoći, sitne kvržice koje svrbe, izgledaju kao ubodi insekata, mogu se pojaviti gotovo bilo gde na koži.
Ovo stanje može nastati bilo kada tokom trudnoće. Obično počinje s nekoliko izbočina koje se postepeno postepeno javljaju i na drugim mestima. Smatra se da je uzrokovana promenama u imunološkom sistemu tokom trudnoće. Prurigo može trajati nekoliko meseci, a može biti perzistirati neko vreme nakon rođenja deteta. Obično se leči lekovima protiv svraba koji se nanose na kožu ,antihistaminicima i blagim kortikosteroidima isključivo po preporuci ginekologa ili dermatologa.

Šta je gestacioni pemfigoid?

Pemphigoid gestationis je retko autoimuno stanje kože koje obično počinje u drugom i trećem trimestru trudnoće ili ponekad odmah nakon porođaja. Pojavljuju se plikovi u predelu stomaka, a u težim slučajevima plikovi mogu pokriti veće površine tela.

Impetigo herpetiformis

Javlja u trećem trimestru se zbog hormonalnih promena u trudnoći i često je povezan s hipokalcemijom.

Jaki svrab u trudnoći-intrahepatična holestaza?

Glavni simptom je jak svrab u odsustvu osipa. Svrab se obično javlja na dlanovima i tabanima, ali se može proširiti i na trup. Obično se pogoršava noću. Simptomi počinju tokom trećeg trimestra trudnoće i nestaju nekoliko dana nakon porođaja. Protok žuči je blokiran i komponente žuči se talože u koži, što izaziva osećaj svraba.

Šta ako imam neko oboljenja kože pre trudnoće?

Žene koje imaju hronične kožne bolesti, kao što su atopijski dermatitis, psorijaza, itd., mogu primetiti da se njihovo stanje pogoršava ili poboljšava dok su trudne.

Nemojte zaboraviti!

Ukoliko zatrudnite a imate bilo koju kožnu bolest, obavestite svog ginekologa ili dermatologa. Konsultujte doktora za sve lekove koje uzimate za lečenje vaših osnovnih bolesti kako biste se uverili da su sigurni za korišćenje tokom trudnoće.

Kako ubažiti svrab kože u toku trudnoće?

- Perite se blagim neparfiminisanim sapunima.
- Izbegavajte dugo kupanje u vrućoj kadi ili pod vrelim tušem.
- Nanesite adekvatnu hidratantnu kremu na kožu 1-2 put dnevno.
- Koristite emolijente sa prirodnim sastojcima koji smanjuju osećaj svraba.
- Nemojte kupovati na svoju ruku preparate koji sadrže kortikosteroide!

Autor: Dr Laura Lasinger, Dermatovenerolog

Zakažite pregled već sada!

Pozovite nas na telefon +381 62 551 595.

Pozovi odmah
Zakažite pregled već sada!
Poliklinika Medic 062551595