Hiperpigmentacije i UV zraci

27.05.2018. 17:53

U dermatološkoj praksi često se sreću estetski nedostaci povezani sa hiperpigmentacijom. Dermato-kozmetologija nudi rešenje za takva oboljenja i stavlja na raspolaganje više terapijskih modaliteta. Najučestalije dijagnoze iz ove grupe oboljenja su sunčane pege, staračke fleke i melasma ili chloasma. Ultraljubičasti deo sunčevog spektra, UVA i UVB zraci okrivljuju se za nastanak raka kože, malignu transformaciju nevusa (mladeža) i za prevremeno starenje kože (photoaging). Svi ti procesi nastaju kao posledica kumulativnog dejstva sunca tokom dugogodišnje fotoekspozicije. Česti odlasci u solarijume (veštački izvor UV zraka) mogu narušiti integritet kože, ubrzati proces starenja zaštitnog omotača i povećati rizik nastanka pigmentnih promena, prekanceroznih lezija i zloćudnih tumora kože. UV zraci imaju ulogu i u razvoju promena na koži koje nazivamo poremećajima pigmentacije. Hiperpigmentacije nastaju zbog povećanog broja pigmentnih ćelija u koži ili zbog povećane produkcije pigmenta melanina. 

Staračke pege (solarni lentigo) su kozmetska anomalija koja se pojavljuje na delovima kože koji su hronično izloženi suncu: čelo, obrazi, nos, podlaktice, gornji delovi šake, ramena i dekolte.

Sunčane pege (efelide) su najčešće na licu – obrazi i nos, i ramenima i dekolteu. Veličine su nekoliko milimetara, a boja im varira od žućkaste do smeđe.

Melasma/chloasma je tipična je i lako prepoznatljiva na licu najčešće simetrično, nalazimo svetlo do tamnosmeđe ili sivo-smeđe mrlje, nepravilnog oblika i nejasnih ivica, koje su smeštene centrofacialno: obrazi, čelo, nos, gornja nausnica i brada.

Kozmetički preparati i parfemi, koji sadrže fotosenzibilizatore, nakon nanošenja i izlaganja suncu mogu ostaviti tamnu pigmentaciju ili izazvati upalu kože (dermatitis Berloque). Karakteriše se smeđim ili crvenkasto-smeđim promenama, koje nisu oštro ograničene, a razvijaju se ubrzo nakon nanošenja inkriminiranog preparata i izlaganja suncu. 

Pre nego što se odabere neka od metoda uklanjanja ovih hipermelanoza, neophodno je da Vaš dermatolog potvrdi dijagnozu. Postoje i druga kožna oboljenja koja mogu podsećati na staračke fleke a pri tome da su opasnija od njih. Upravo zato je poželjna konsultacija stručnjaka. U lečenju svih hiperpigmentacija najvažniju ulogu ima prevencija - zaštita od delovanja UV zraka. Kreme sa visokim faktorom zaštite nanose od ranog proleća do jeseni, ukoliko se boravi na suncu i tokom svakodnevnih aktivnosti, ali i tokom zime na visokim planinskim predelima gde indeks UV zračnja može biti visok.

Preparati za izbeljivanje su dostupni u apotekama, i treba ih koristiti po uputstvu dermatologa.

Hemijski piling kao i odstranjivanje hiperpigmentacija radiotalasnom hirurgijom ili laserom, su zahvati koje mora izvoditi lekar sa iskustvom u toj oblasti medicine.

Autor: dr Laura Lasinger dermatovenerolog